10 miljoen voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

Biorizon-partners TNO, ECN, VITO en de Provincie Noord-Brabant gaan gezamenlijk 10 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van bio-aromaten. Zij deden die aankondiging tijdens het Biorizon jaarevent op 30 november. Bio-aromaten zijn duurzame grondstoffen voor de chemische industrie die als vervanging van grondstoffen uit bijvoorbeeld aardolie kunnen dienen. Shared Research Center Biorizon zal hiermee verschillende projecten financieren die het uiteindelijke doel dichterbij brengen: commerciële productie van bio-aromaten voor de industrie mogelijk maken in 2025.

ontwikkeling

Bert Pauli – gedeputeerde Economie en Internationalisering van de provincie Noord-Brabant, Bruno Reyntjens – Commercial Director VITO, Peter Wolfs – Director Sustainable Chemical Industry TNO & Jaap Kiel – Program development manager biomass ECN

Investering

TNO, ECN en VITO investeren samen 5 miljoen euro, de provincie Noord Brabant investeert eveneens 5 miljoen euro. Deze investering die loopt tot 2020 moet als een vliegwiel werken om bedrijven en andere belanghebbenden meerjarig aan één of meer van de onderzoekslijnen van Biorizon te verbinden. Deze onderzoekslijnen zijn:

– TNO: Van suikers naar aromaten

– ECN: Thermochemische omzetting van biomassa in aromaten

– VITO: Van lignine, de stof die hout haar stevigheid geeft
naar aromaten

Ontwikkeling van bio-aromaten versnellen

Biorizon wil met de financiering de ontwikkeling van bio-aromaten versnellen. Het Shared Research Center werkt op dit moment samen met de industrie aan technologieën om aromaten te winnen uit plantaardige (rest)stromen. Hiermee kan Biorizon de chemische en toeleverende industrie een winstgevend én duurzaam alternatief bieden voor het winnen van grondstoffen uit aardolie. Potentieel kan 40% van alle chemicaliën hiermee worden vervangen.

Biorizon: winstgevend en duurzaam perspectief

Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO, VITO, ECN en Green Chemistry Campus, ontwikkelt samen met partners technologieën om aromaten te winnen uit plantaardig restmateriaal. Dat vermindert de afhankelijkheid van aardolie en leidt tot minder CO2-uitstoot. Door afvalstromen als grondstof te gebruiken, draagt Biorizon bij aan de transitie naar een circulaire economie en biedt het een winstgevend én duurzaam perspectief voor de chemische industrie en de toeleverende industrie.

Het volledige persbericht en meer informatie over Biorizon vindt u op de website van Biorizon.

Bron: www.tno.nl

 

Geef een reactie