4 tips om duurzame kleding te kopen

Duurzaamheid is iets waar we tegenwoordig steeds vaker op letten. Maar goed ook, aangezien we graag met zijn allen nog lang van een gezonde wereld willen kunnen genieten. Velen doen dan ook hun best om een eigen steentje bij te dragen door afval te scheiden of bijvoorbeeld boodschappen in herbruikbare potten te bestellen. Bij het kopen van kleding is duurzaamheid ook zeker iets waar jij rekening mee kunt houden. Ben je benieuwd naar hoe je het beste duurzame kleding wilt kopen? Lees dan dit artikel verder.

kleding

Zo min mogelijk nieuwe kleren

Een eerste belangrijke tip is om zo min mogelijk nieuwe kleren te kopen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de kringloopwinkel of bezoek een vintage kledingwinkel. Je zult verbaasd zijn over hoe veel mooie, leuke producten hier te vinden zijn. Ook kun je op tweedehands sites prima schoenen of een winterjas kopen. Een ander groot voordeel van tweedehands kleding kopen, is natuurlijk dat het flink scheelt voor je portemonnee.

Controleer de kwaliteit

Om te voorkomen dat jij een jaar na het aanschaffen van jouw paar schoenen alweer een nieuw paar nodig hebt, is het belangrijk om de kwaliteit van de schoenen goed te controleren. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij duurzame kleding van Omoda. Aangezien kwalitatief goede kleding toch vaak wat aan de duurdere kant is, is deze tip in eerste instantie helaas iets minder vriendelijk is voor jouw portemonnee. Maar, omdat jouw kledingstuk lang mee zal gaan, zul je niet snel iets nieuws hoeven te kopen. Zie het dus als een verstandige, duurzame investering.

Let op de stof

Een andere tip is om goed te kijken naar de materialen waar het kledingstuk van gemaakt is. Materialen zoals biologisch katoen zijn goed te recyclen. Maar, andere synthetische materialen zoals polyester zijn helaas weer wat minder goed voor het milieu. Andere milieuvriendelijke materialen zijn viscose, linnen, lyocell en hennep. Materialen in kleding die jij beter kunt vermijden, zijn nylon en acryl. Deze synthetische materialen worden namelijk gemaakt van fossiele brandstoffen.

Tijdloze kleding

Een laatste tip die wij voor je hebben, is om te kiezen voor tijdloze kleding. Tijdloos houdt in dat een kledingstuk niet zomaar ‘uit de mode’ zou raken en voor een lange tijd bij jouw smaak en stijl zullen passen. Door bij jezelf na te gaan of een kledingstuk wel echt ‘tijdloos’ is, zul je niet snel kleding kopen die je later niet meer zou willen dragen. Zo voorkom je het onnodig kopen, en dus de verspilling, van kleding! Zo zijn er verschillende manieren waarop jij verantwoorde keuzes kunt maken bij het kopen van kleding om het milieu te behouden. Ga bijvoorbeeld voor tweedehands. Nieuwe schoenen nodig? Kijk bijvoorbeeld naar duurzame schoenen van Omoda. Vermijd synthetische stoffen, en ga voor tijdloze kledingstukken.

 

2 Responses to 4 tips om duurzame kleding te kopen

  • de tips zijn ok, maar de link naar Omoda is wel heel beperkt. Omoda maakt zelf niet eens duurzame kleding en schoenen (de link levert naar Omoda levert zelfs 0 resultaten) maar heeft er wat in het assortiment. Zoals heel veel andere kledingmerken. Dit bericht lijkt een kritiekloos gecopypaste persbericht van Omoda. Weinig duurzaams aan.

    • Het klopt wat Herman zegt over Omoda. En waarom wordt er niet ingegaan op duurzame merken bv en duurzame kledingorganisaties of events? Of startups die bv van haar kleding maken? Dat soort punten zou mij enorm helpen!

Geef een reactie