Voorjaar: de lente komt er weer aan. Tijd om je tuin eens grondig aan te pakken! Maar waar moet ik beginnen of wat pak ik als eerste aan? Aan de slag in je tuin
De dagen worden weer langer, de lente is in aantocht! Het verlengen van de dagen is zelfs onlosmakelijk verbonden met het woord van het seizoen. De lente of het voorjaar is een van de vier seizoenen. Het woord “lente” komt van lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen. De dagen worden ten opzichte van de voorgaande winter langer, en het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen, men wordt vrolijk en krijgt meer energie.
En als het voorjaar is aangebroken dan hopelijk overschaduwt het mooie weer de kou en regen steeds meer. Dus hoog tijd om de tuinstoelen naar buiten verplaatsen, het terras & oprit zomer klaar te maken en last but not least de zonnepanelen te reinigen. Zodat je tuin zult transformeren tot een goed onderhouden paradijsje.
Grootste ergernis: groene aanslag, maar hoe kom ik er vanaf?
Het is de grootste ergernis in het voorjaar, groene aanslag in je tuin. Het begint al in de herfst,
wanneer de dagen korter worden en er meer regen valt. Meer nattigheid en minder zonlicht, een ideale voedingsbodem voor groene aanslag in de tuin. In het voorjaar, het mooiste moment van het jaar, is het resultaat te zien van de groene aanslag. Maar laat dit nu net het mooiste moment zijn om buiten te zitten, jammer als de tuin dan op deze manier ontsierd wordt. En het blijft niet altijd bij aanslag. Tuinmaterialen van hout verweren zelfs en de kwaliteit holt daarmee achteruit. Zonde.
Hoe ontstaat groene aanslag? Allereerst een gebrek aan zonlicht, de aanslag gedijt goed in de schaduw. Daarnaast is vocht leidend voor de ontwikkeling van groene aanslag. Wanneer vocht niet goed kan weglopen in de tuin door een slechte afwatering, neemt de hoeveelheid groene aanslag ook toe. Groene aanslag komt voor op alle gangbare materialen. Hout, beton, klinkers, tegels, ornamenten, schuttingen bloempotten, borders en bielzen zijn er allemaal vatbaar voor.
Hoe maak je het terras schoon?
Het schoonmaken van je terras & oprit neemt na de winter heel wat meer tijd in beslag dan je wellicht op het eerste zicht zou vermoeden. Hou hier rekening mee en volg het onderstaande stappenplan:
- Verwijder het losliggend vuil van het terras, zoals takjes, bladeren en zand met een bezem.
- Verwijder het onkruid tussen de tegels met bijvoorbeeld de onkruidbezem. Zorg er wel voor dat je ook altijd de wortels van het onkruid verwijdert. Alleen zo voorkom je dat het onkruid weer snel terug komt.
- Spuit nu BIOnyx Terras & Opritreiniger, anti-groene aanslagverwijderaar op je terras en oprit. Verder hoef je niets te doen. Het product doet de rest, dus schoon zonder schrobben. Dit product is geschikt voor alle keramische-, beton-, split, grind- of terrastegels.
Tip! Maak geen gebruik van een hogedrukspuit! Op deze manier tast je de bestrating aan waardoor er sneller en meer groene aanslag achterblijft of terugkomt. Gebruik geen schoonmaakazijn of sodazout. Flora en fauna sterven af en insecten gaan dood.
Hoe maak je de tuinmeubels schoon?
Zeker na de winter, maar ook gedurende het jaar, wil je dat sterk vervuilde (hard)(teak)houten tuinmeubelen, er weer schoon met de oorspronkelijke natuurlijke uitstraling, uit laten zien. Maar hoe doe je dat dan?
- Verwijder losliggend vuil en vogelpoep van het tafelblad, de liggende delen zoals de armleggers en de zittingen van de stoelen met een zachte borstel.
- Het tafelblad heeft vaak extra aandacht nodig en zal je daarom wat vaker moeten reinigen.
- Verdun geconcentreerde BIOnyx (Hard)Houtuinmeubel reiniger in lauw/warm water. Wrijf het oppervlak goed in met een zachte borstel en neem af met overvloedig schoonwater.
Tip! Maak geen gebruik van een harde (staal)borstel of schuurspons! Dat geeft krassen en tast de houtstructuur aan waardoor er sneller en meer groene aanslag achterblijft of terugkomt. Wrijf altijd in lengterichting van de houtdraad.
Waarom maak je zonnepanelen schoon?
Moet je zonnepanelen reinigen? Ja maar natuurlijk! Wil je maximaal rendement (en wie dat niet), dan is een goede werking belangrijk en dat de zonnepanelen schoon zijn. TNO, Universiteit van Leuven en de Zwitserse Dr. H. Häberlin hebben aangetoond dat panelen gereinigd dienen te worden voor optimaal resultaat en rendement.
En een flinke regenbui maakt de panelen NIET schoon. Ook door het reinigen met osmose water, wordt de biofilm niet afgebroken en keert de vervuiling weer snel terug. Tevens heb je ongeveer 150 liter osmose water nodig per gemiddeld dak. En dat is niet echt duurzaam, als je ook nog eens € 3 – 4 per liter osmose moet betalen.
- BIOnyx Zonnepanelenreiniger kan je zelf makkelijk (laten) aanbrengen met een (verlengde) vernevelaar.
- Krast niet en binnen 2 -3 dagen eerste resultaten zichtbaar, vaak al na de eerste dag.
Fabeltje! Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend en moeten dus gepoetst worden. Want groene aanslag, atmosferische vervuiling, vogelpoep, fijnstof of vuil hechten zich op de panelen. Je auto moet je toch ook wassen?
Alle bovengenoemde tuinklussen kunnen snel, eenvoudig en duurzaam gedaan worden met de handige producten voor Buiten van BIOnyx, gemaakt van NATUURLIJKE ingrediënten. Goed en veilig voor je tuin, vijver en (huis)dieren.
Ga jij ook aan de slag om jouw tuin lenteklaar te maken?
Bron: www.bionyx.nl
Wat fijn om te lezen dat er voor groene aanslag ook een duurzame oplossing bestaat. Ik heb terrasvlonders. Deze zijn erg praktisch, maar net zoals de bestrating nogal gevoelig voor groene en glibberige aanslag. Wanneer ik grondig poets, krijg ik het wel weg, maar ik was nooit zo blij met schoonmaakmiddelen in de tuin.
Ik heb ook veel last van groene aanslag in mijn tuin. Niet alleen mijn schutting, maar ook mijn tegels zijn snel aangetast. Ik plan daarom altijd een weekend vrij in het voorjaar om dit schoon te maken. Zo kan onze tuin er weer een jaar tegenaan en ziet alles er weer netjes uit.
Ik ben ook begonnen met de grote lenteschoonmaak, eerst binnen in huis, maar straks ook buiten. Die groene aanslag wil ik inderdaad verwijderen en ook ga ik mijn dak laten reinigen. Zo heerlijk als alles weer opgefrist is, ik kan daar enorm van genieten.