Tegenwoordig zie je het bijna overal wel voorbij komen, de boodschap dat led verlichting een fikse besparing in je energiekosten oplevert ten opzichte van Halogeen en gloeilampen. Doordat led verlichting bijna alle energie die binnenkomt omzet tot licht verbruiken led lampen een stuk minder stroom dan bijvoorbeeld halogeen of gloeilampen. Maar wist je ook dat door het dimmen van deze led lampen je nog meer kan besparen?
Wat is er belangrijk bij het dimmen van led verlichting?
Wanneer je jouw led lampen wilt gaan dimmen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Waar het dimmen bij een halogeen of gloeilamp namelijk vrij makkelijk was, komt hier bij led verlichting wat meer bij kijken. De led dimmer moet namelijk een zo laag mogelijk minimaal aan te sluiten wattage hebben, de trafo of de driver in de led lamp moet van een goede kwaliteit zijn en er zijn verschillende dimtechnieken die gebruikt worden om led lampen te dimmen, namelijk fase aansnijding of fase afsnijding. Het is hierdoor aan te raden om advies in te winnen voordat je overstap op het aanschaffen van led verlichting.
Besparen door te dimmen
Bij het dimmen van conventionele lampen wordt de spanning verlaagt die door de lamp gaat. Hierdoor wordt de stroom die door de lamp loopt minder en dit zorgt ervoor dat de lampdraad in temperatuur afneemt en er dus minder licht uit de lamp komt. Wanneer je dit zou gaan meten wordt het duidelijk dat een lamp nog steeds een kwart aan energie gebruikt wanneer deze geen licht meer geeft. Hoe lager het wattage van de lamp des te meer je dus bespaart.
Bij het dimmen van led verlichting heeft het dimmen van je led lampen wel zeker invloed op het energieverbruik. Naarmate je terug gaat dimmen zal de energie die verbruikt wordt om de led (light emitting diode) licht te laten geven afnemen, er is dan dus minder stroom nodig om de led te laten branden. Zo heeft het dus in tegenstelling tot conventionele verlichting geen zin om een lamp met een lager wattage aan te schaffen om te besparen. Een led lamp zal dus naar mate je terug dimt omlaag gaan in Wattage en dus minder energie verbruiken.
Levensduur van led verlichting
Daarnaast is de levensduur van een led lamp vele malen hoger dan die van conventionele verlichting. Zo gaan halogeen lampen gemiddeld 2.000 branduren mee, bij led ligt dit rond de 20.000 branduren. Hierdoor hoef je dus minder vaak de verlichting te vervangen en aan te schaffen. Hiermee bespaar je dus financieel ook een stuk meer en belast je daarnaast het milieu een stuk minder. Er worden bij de productie van led verlichting namelijk geen schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld kwik gebruikt. Dus waarom zou je nog langer wachten met het overstappen op led verlichting!
sinds 2012 heb ik LED verlichting. 10 lampen van 6 watt. en 10 lampen van 4 watt..
dat is voor 20 lampen 100 Watt. sinds 2012, nog nooit een lamp vervangen.
gekocht bij Action LED 4 Watt, 2,95, en Ikea, LED 6 watt, 5,95. in 2012.
als alle lampen branden is verbruik 100 Watt per uur, een kWh is 24 cent voor 10 uur branden.
zonder dimmen.
Wat verbruikt meer 1 uur led aan laten of 4 keer aan en uit schakelen