De waarde van duurzaamheid

Tegenwoordig struikel je bijna over de term duurzaamheid. Op websites, in de media (reclame), artikelen in de krant en natuurlijk op televisie. Bedrijven proberen zich ook zo duurzaam mogelijk te profileren. Op de weg zie je de ene na de andere groene en zuinige wagen voorbij komen. Co2-neutraal, Groengas, hybride of zelfs elektrisch. Ook het vrachtverkeer doet enthousiast mee. Zonnepanelen op steeds meer daken, windmolens in het landschap, rijden op waterstof. Oh ja, wel eens gehoord van geothermie of te wel aardwarmte?

Grote commerciële waarde

De term duurzaam wordt steeds vaker toegepast. Letterlijk betekent duurzaam dat iets lang mee gaat en dus iets is dat de investering waard is. De laatste jaren is er een betekeniswaarde bij gekomen namelijk niet of minder belastend voor het milieu. En de bewoners van onze kwetsbare aardbol vinden het ook steeds belangrijker dat bedrijven, fabrikanten, gemeenten en instellingen hier rekening mee houden. Daarmee heeft het begrip duurzaamheid een grote commerciële waarde gekregen.

Laatste tijd nog iets gehoord over de gevolgen van zure regen? Er gebeurt veel. 

Grote effect van duurzaamheid

Het grote effect van deze commerciële waarde van het begrip duurzaamheid is dat door deze toepassingen ons leefmilieu langzamerhand wel degelijk verbeterd. Denk hierbij aan minder Co2 uitstoot, schonere producten, minder gebruik van olieproducten, efficiëntere afvalverwerking en rijden op Groengas of LNG. Eigen energievoorzieningen in woningen, bedrijfspanden en in de industrie door gebruik te maken van zonnepanelen op de daken.

duurzaamheid foto 3

Schijnduurzaamheid

Natuurlijk is er ook een hoop “schijnduurzaamheid”. Wees als consument of producent/afnemer scherp op de juistheid en efficiëntie van het aan te schaffen duurzame product. Gaat het om een duurzame investering, dan is het raadzaam eerst goed te informeren bij een consulent duurzaamheid. Iedere gemeente of provincie kan u in contact brengen met zo’n specialist.

De goede kant op

Door het massale duurzame gedrag van heel veel mensen, gaan we langzaam maar zeker de goede kant op. Heeft u de afgelopen jaren iets gehoord over zure regen of over het gat in de ozonlaag? Dat is precies de waarde van duurzaamheid! (Tekst: Wim Sabel)

Bron: Duurzaam-Actueel.nl

 

2 Responses to De waarde van duurzaamheid

Geef een reactie