Derde leven voor kerstboom op de Dam. Als olifantenboom!

Het is bijna tijd om afscheid te nemen van de kerstboom op de Dam. Wat hebben we er weer van genoten. Gelukkig krijgt de boom nog een mooi derde leven, als verrijkingsmateriaal voor de dieren in Artis. De Aziatische olifanten krijgen een stuk van zes meter om te onderzoeken en mee te spelen. De rest van de boom gaat in kleinere stukken naar andere dieren.

De kerstboom

De kerstboom, afkomstig uit een tuin in de Belgische Ardennen, staat nog op de Dam tot 8 januari. Daarna wordt hij in delen naar Artis gebracht. De olifanten krijgen een stuk stam van zes meter, inclusief takken. De rest van de 21 meter lange Nordmann-spar wordt verdeeld over onder andere de netgiraffen, Grévy-zebra’s en grote koedoes op de Savanne en de kamelen, watoessirunderen en dwergezels op het Kamelenveld.

kerstboom

Op de horens

“Voor de dieren is zo’n boom gedragsverrijking”, vertelt een woordvoerder van Artis. “Je houdt dieren actief en gezond door ze uit te dagen hun natuurlijke gedrag te vertonen. De olifanten gaan er vermoedelijk de takken vanaf trekken, en de schors eten. De watoessirunderen hebben in het verleden zelfs wel eens een kerstboom op de horens genomen om ermee te zwaaien.”

Groene energie

Gunt u uw kerstboom ook een derde leven? De gemeente zamelt kerstbomen apart in, zodat ze verwerkt kunnen worden tot biomassa, compost of houtsnippers. In de eerste twee weken van januari rijden er speciale afvalwagens om de bomen op te halen. Kijk op amsterdam.nl/afval voor meer informatie over de ophaaldagen en –tijden in uw stadsdeel. Vergeet niet de versiersels uit uw boom te halen en de pot of het kruis aan de onderkant te verwijderen.

Gratis chocoladereep

U kon uw kerstboom ook inleveren bij een afvalpunt. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 januari kreeg u hier per ingeleverde kerstboom een gratis chocoladereep van Tony Chocolonely. Hier is veelvuldig gebruik van gemaakt! Wilt u de dieren en de kerstboom samen in actie zien? Artis is op dinsdag 8 januari geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Mogelijk draagt u meteen bij aan een nieuw record: in 2018 verwelkomde Artis een recordaantal van ruim 1,4 miljoen bezoekers.

Bron: www.amsterdam.nl

 

Geef een reactie