Duurzaam voetballen tijdens en na corona

Voetballen tijdens corona is nagenoeg onmogelijk. Zowel sporten in teamverband als wedstrijden bezoeken is in verband met de maatregelen momenteel niet toegestaan. Thuis voetbal kijken is zo’n beetje de enige manier om toch bezig te zijn met je favoriete sport. Een duurzame oplossing voor een niet zo duurzame sport, maar geen oplossing met een lange houdbaarheid. Hoe kunnen we voetbal duurzaam houden wanneer de corona-maatregelen voorbij zijn en hoe kunnen we tot die tijd toch in teamverband bezig zijn met de sport?

voetballen

Duurzame stappen binnen de voetbal- en sportsector

Voetbalclubs nemen zelf steeds meer initiatief op het gebied van duurzaamheid door bijvoorbeeld te kiezen voor groene energieleveranciers of door te produceren met duurzame materialen. Denk hierbij aan teamshirts van duurzame stoffen of tribune stoelen van gerecycled plastic. Vanuit de overheid ensportorganisaties is er ook een behoefte om de sportsector duurzamer te maken. Wat zijn de stappen die momenteel worden ondernomen?

– Stimuleren van duurzame sportaccommodaties

Sportaccommodaties hebben door het hoge energieverbruik een grote impact op het milieu. Hier valt dus de grootste winst te behalen. Sporten zonder de nodige accomodaties is onmogelijk, dus wil het NOC*NSF de ontwikkeling, realisatie en het behoud van duurzame sportaccommodaties stimuleren.

– Routekaart Verduurzaming Sport

Begin 2020 werd de Routekaart Verduurzaming Sport getekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, de provincies en het platform ondernemende sportaanbieders. In deze routekaart staan afspraken vastgelegd over hoe de plannen uit het klimaatakkoord zullen worden uitgevoerd.

– Subsidies vanuit de overheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de overheid en in de sportsector uit zich dat in strengere milieu wet- en regelgeving voor sportclubs. Aan de andere kant is er vanuit de overheid een groter aanbod van subsidiemogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan subsidies m.b.t. energie- en waterbesparing, het gebruik van groene energie, afvalverwerking en milieuvriendelijk onderhoud van sportvelden.

– Voetbalstadions met zonnepanelen

Steeds vaker worden grote voetbalstadions uitgerust met zonnepanelen. Zo heet De Johan Cruijff Arena maar liefst 4200 zonnepanelen. Met de opgewekte energie wordt het stadion verlicht en blijft er ook nog elektriciteit over voor 270 huishoudens in de omgeving.

voetballen 2

Voetballen: corona-proof spelen vanuit huis

Veel mogelijkheden om voetbal duurzaam te houden wanneer de corona-maatregelen voorbij zijn dus. Dan rest echter nog de vraag, hoe kunnen we tot die tijd toch in teamverband bezig zijn met de sport? Sporten in teamverband en het bezoeken van wedstrijden zijn niet mogelijk, en met de huidige maatregelen kun je ook geen wedstrijden meer samen kijken. Momenteel mag je tenslotte maar 1 bezoeker ontvangen. Heb je er wel eens aan gedacht om samen met je vrienden mee te spelen met TOTO? Dit is een leuke manier om toch samen op competitieve wijze bezig te zijn met de voetbalwedstrijden.

Met TOTO voorspel je de uitslagen van de Eredivisie wedstrijden of wed op Europese wedstrijden zoals bij de Europa League. Je zoekt jouw wedstrijd in de TOTO app of TOTO website en voorspelt de uitslag. Vervolgens bepaal je je inleg. De minimum inleg is €0,10 per weddenschap en je kunt op meerdere wedstrijden wedden. Heb je al je voorspellingen van je weddenschap juist voorspeld? Dan win je een geldbedrag. Ook leuk om wat bij te verdienen dus! Met TOTO speel je samen voetbal, maar dan net even anders, binnen de regels van het huidige normaal.

 

Geef een reactie