Online shoppen: uit onderzoek van Thuiswinkel.org en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat het effectief is om consumenten in de check-out van een webwinkel te stimuleren om de meest duurzame bezorgoptie te kiezen. De beste manier om dit te doen, is het aanbieden van informatie over de CO2-uitstoot van de bezorgopties en/of het vooraf aanvinken van de duurzaamste keuze als standaard. Maar waarom zou je als consument eigenlijk kiezen voor duurzame bezorgopties en hoe kun je het bezorgen zoveel mogelijk verduurzamen? Gert-Jan Jonker, expert in emissievrije stadlogistiek bij Bluekens EV vertelt hier meer over.
Stijging in online orders
Duurzaamheid is al jaren een veelbesproken onderwerp. Als bedrijf kom je er niet meer mee weg om geen duurzaam beleid meer te hebben. Ook consumenten dragen hun steentje bij, mede dankzij overheidsaanmoediging, door afval te scheiden, RVS rietjes te kopen en met herbruikbare tasjes te winkelen. Tegelijkertijd is het aantal online bestellingen in 2020 met 38% gestegen, mede doordat alle winkels gesloten waren vanwege corona. Onderzoek van Capterra toont aan dat 27% van de Europese consumenten aangeeft dat hun winkelgedrag tijdens de pandemie blijvend is veranderd.
Meer bestellingen betekent een toename aan retourpakketten, wat de totale order duurder maakt. Daarnaast vragen klanten om flexibelere bezorgopties, bijvoorbeeld voor boodschappen. Ze willen hun bestelling na werktijd ontvangen, waardoor het toch al drukke verkeer in de spits toeneemt. Deze veranderingen drukken een stempel op het milieu en het is van groot belang dit proces te verduurzamen. Zonder effectieve interventies zullen emissies en verkeersopstoppingen in grote steden wereldwijd waarschijnlijk met meer dan 30% toenemen, blijkt uit onderzoek van KcKinsey. Dit zorgt niet alleen voor vertragingen in de levertijd, maar verhoogt ook de druk op de stedelijke openbare ruimte en leefbaarheid. Welke stappen kunnen we zetten om dit te voorkomen en hoe overtuig je de consument van dit belang?
Communicatie is key
Volgens Gert-Jan zijn er drie redenen te noemen die invloed hebben op de klant: overtuiging, kostenbesparing en begrip. “Veel consumenten hebben inmiddels al een positieve mindset als het gaat om milieuverbeteringen; ze willen graag duurzaam leven en bijdragen aan een betere wereld. Daarnaast is duurzaam bezorgen (vaak) ook goedkoper. Albert Heijn (AH) heeft bijvoorbeeld de optie van het groene blaadje, waarmee je maar een fractie van de normale bezorgkosten betaalt. Daartegenover staat dat het tijdsbestek waarin je de bestelling ontvangt iets langer is. Je geeft de bezorger hiermee eigenlijk de tijd om de route beter te plannen, waardoor die duurzamer ingericht kan worden. Wanneer je dit principe aan mensen uitlegt ontstaat er begrip en welwillendheid voor de situatie.”
Online verzenden verduurzamen
Helaas heeft niet iedere webshop een eigen vloot aan (emissievrije) voertuigen om orders te bezorgen en zijn ze afhankelijk van landelijke pakketdiensten zoals PostNL en DHL. Gelukkig zijn die partijen inmiddels ook bezig om hun wagenpark te verduurzamen en daarnaast zijn er nog tal van manieren om het bezorgen van pakketten milieuvriendelijker te maken.
Gert-Jan: “Denk bijvoorbeeld aan e-bikes zoals de Coolblue bakfietsen en de elektrische scooters van PostNL. Er wordt op dit moment ook gekeken naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld servicemonteurs en installateurs op een bakfiets door de binnenstad te laten rijden. Dat scheelt een hoop busjes in de binnenstad. Tot slot zijn centrale locaties, zoals een DHL-servicepunt, ook een goede oplossing, maar valt het soms te betwisten hoe milieuvriendelijk dat nou werkelijk is. Als iedereen het pakketje met een dieselauto op komt halen schiet het zijn doel voorbij.”
Beleid en management
Het verduurzamen van e-commerce vraagt om een helicopterview vanuit het bedrijf en een heldere strategie. Er moet een beleid ontwikkeld en geïmplementeerd worden. Bij grotere organisaties is er vaak een duurzaamheidsmanager aanwezig die goed kan uitzoomen op de situatie en daarmee een MVO-beleid kan opstellen.
Samenwerken en data delen helpt ook enorm. Kijk naar partnerships tussen DHL en Picnic of Bol.com en Albert Heijn. Ze delen data over pakketten en locaties en kunnen daardoor samen bezorgen en retourzendingen samenbrengen in één rit. Dit is makkelijk voor de klant, wat goed afstraalt op de organisatie en het levert positieve milieuvoordelen op.
De rol van de consument
Consumenten kunnen de oplossingen vanuit de leverancier omarmen door gebruik te maken van de verschillende mogelijkheden, maar communicatie is daarin wederom een belangrijke factor. Pas als ze begrijpen waarom ze hun gedrag moeten aanpassen, zullen ze er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan.
Gert-Jan: “een groot verschil dat de consument kan maken is het stoppen met het doen van onnodige online bestellingen zodat er minder retourzendingen zijn. Dit scheelt al een hoop pakketverkeer. Daarnaast speelt flexibiliteit een belangrijke rol. Laat de leverancier bijvoorbeeld een milieuvriendelijke routeplanning maken of kies bewust alleen voor een duurzame bezorging of een duo-bezorging (waarbij je meerdere pakketten tegelijkertijd krijgt). Dit zijn allemaal kleine dingen die je als individu kunt doen die op grote schaal echt een verschil maken.”
We zijn inmiddels goed op weg met het verduurzamen van ons leven, e-commerce is daarin de volgende stap. Wanneer zowel de leveranciers als de consument de beschikbare oplossingen in de handelswijze implementeren en omarmen kunnen we met een klein gebaar voor iedereen een groot verschil maken.
Elektrische bestelbussen verplicht. Laden op stroom van Lokaal Zonnepark verplicht. Distributiewet. De Overheid stapt over op Elektrische Mobiliteit. Laadstations aangesloten op Lokale Zonneparken. Niet alle stroom het net op. Rijden op Regionale Energie. Zonneparken Langs snelwegen aangesloten op Laadstation. Vervuilingsbelasting op diesel en benzine, Ziekte toeslag op benzine diesel, Natuurherstel opcenten voor benzine diesel. CO2 belasting op benzine diesel.