Eco vriendelijke pannen van Primecook zonder schadelijke teflon

We wonen al weer negen maanden in het nieuwe huis en behalve de plinten en die éne lamp is het huis zo goed als klaar. Er zijn wel regelmatig momenten dat ik spullen misgrijp, vooral in de keuken of tijdens het klussen. Dat heb je nu eenmaal als je een inboedel opdeelt. Daarom ben ik een samenwerking aangegaan met het eco friendly en veilige pannen en kookmerk Primecook. Primecook maakt allerlei soorten pannen en bakplaten zonder schadelijk teflon, PFOA, PFAS en nikkel. Beter voor de planeet, maar ook veel beter voor je gezondheid. In deze blog leg ik daar meer over uit en laat ik zien welke producten van Primecook ik in gebruik heb genomen en hoe dat bevalt. Ze hebben behalve veilige pannen ook een hoge kwaliteit messen en snijplanken, dus lees gauw verder!

pannen

Foto via columnsbykari.com.

Gezond koken met veilige pannen

Primecook wordt geproduceerd in Italie. De producten uit de Smeralda lijn hebben een Eco shield en zijn, zoals ik hierboven al schreef compleet vrij van schadelijke stoffen zoals teflon, PFOA, PFAS en nikkel. Dit zijn chemische stoffen die een negatief effect hebben op het milieu en de gezondheid (RIVM). Deze stoffen kunnen niet zomaar worden afgebroken en blijven dus eindeloos rondzwerven over onze planeet. En in onze lijven. Volgens Hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer komt het in ons bloed terecht en kan het zo leiden tot allerlei vreselijke ziektes, zoals nierkanker en teelbalkanker (NU.nl). Ook zijn de stoffen schadelijk voor zwangeren, baby’s en (jonge) kinderen. Als je zonder schadelijke anti- aanbaklaag wilt bakken, heb je verschillende opties voor veilige pannen.

De Smeralda lijn

De Smeralda lijn van Primecook heeft een groot assortiment van veilige pannen en bakplaten, die geschikt zijn voor alle warmtebronnen. Zo bevat de Smeralda lijn koekenpannen, steelpannen, braadpannen, grilpannen, wokpannen, ovenschalen en bakvormen in verschillende maten en vormen. De pannen zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen, zijn zeer slijtvast, zijn geschikt om in te bakken zonder olie of boter, warmen snel op, de handvatten worden niet heet tijdens het bakken of koken en de pannen zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Ook bevat de Smeralda lijn diverse accessoires, zoals diverse maten deksels, spatels, opscheplepels, keukentangen, gardes, een vergiet, pannenscheiders en een magnetische onderzetter.

pannen 2

Foto’s via columnsbykari.com.

De Anthracite lijn

De Anthracite lijn van Primecook bevat messen, snijplanen, snijplankhouders en een magneetblok van zeer hoge kwaliteit. Het heft van de messen wordt gemaakt van PaperStone®. Een ecologisch materiaal dat wordt gemaakt van gerecycled papier en karton, maar zo sterk is dat het voor meubels, keukens en keukengerei word gebruikt. Het lemmet is gemaakt van roestvrijstaal met een Titan-Ecoshield coating. Dit beschermt het snijvlak en maakt het zeer glad. Ook gaat het oxidatie tegen en is het extra hygiënisch. Primecook heeft een groot assortiment messen voor iedere kok.

pannen 3

Foto’s via columnsbykari.com. 

Mijn ervaring met de veilige pannen van Primecook

Behalve de duurzame visie van Primecook, viel ik natuurlijk als een blok voor de prachtige sage green kleur van de pannen. Maar ook de rest van de vormgeving: zo elegant en subtiel. Ik koos voor een hapjespan/braadpan (32 cm), twee verschillende bakplaten en een koksmes (20 cm) omdat dit producten waren die nog ontbraken in mijn keuken en waarnaar ik vaak mis greep. Ik maak veel gerechten uit de oven en de hapjespan vind ik ideaal omdat ik er zowel in kan bakken als stoofpotjes of eenpansgerechten in kan maken. Maar hij is ook hoog genoeg om groenten en vleesvervangers in te frituren. Ik bak altijd in boter of olie, deels omdat ik dat lekker vind en deels omdat ik als veganist veel minder vet binnenkrijg dan vlees-, vis- en kaaseters. Maar de optie om zonder boter of olie te bakken is natuurlijk heel handig, zeker als je juist minder vet wilt eten. Wat ik ook fijn vind aan de veilige pannen van Primecook is dat ik er gewoon tomaten(saus) in kan bereiden zonder dat de Eco shield laag wordt aangetast. Dat is bij mijn plaatstalen en gietijzeren pan (waar ik nog altijd heel gelukkig mee ben!) natuurlijk anders.

Eco vriendelijke pannen van Primecook

Ik kan me ook voorstellen dat de eco friendly en veilige pannen van Primecook een stuk laagdrempeliger zijn dan bijvoorbeeld plaatstalen pannen, omdat je ze niet hoeft te seasonen voor het eerste gebruik, het vrijwel onmogelijk is om iets te laten aanbakken in een Smeralda pan en ze heel snel en eenvoudig schoon te maken zijn. Ook zijn ze veel lichter dan plaatstaal en gietijzer, wat voor heel veel mensen simpelweg een must is. Kortom, ik vind het een dikke aanrader en kijk nu al uit naar alle andere recepten die ik met de producten van Primecook ga maken. Ben je op zoek naar duurzame en veilige pannen of messen? Hier vind je complete collectie van Primecook. En mijn vegan recepten, die vind je natuurlijk op de blog!

Bron: columnsbykari.com

Primecook is Partner van Duurzaam Actueel

 

Geef een reactie