De shortlist voor de 2019 KVK Innovatie Top 100 is in juni bekend gemaakt. Deze lijst eert de 100 beste innovaties uit Mkb-bedrijven van het afgelopen jaar. Een jury van experts op het gebied van innovatie hebben de lijst uit 400 aanmeldingen samengesteld. Om een plaats in de top 100 te bemachtigen werden de innovaties beoordeeld op originaliteit, impact op de branche en bredere samenleving en groeipotentie. Op 25 september wordt de grote winnaar bekend gemaakt. En als we de winnaars van de afgelopen vijf jaar nagaan, is er grote kans dat ook dit jaar weer een duurzame innovatie er met de hoofdprijs vandoor gaat.
Bron: Pixabay
Groen is gewild
Uit onderzoek van Viking blijkt dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld een kwart van de innovaties duurzaam was. Dit is een flinke groei sinds de eerste KVK Top 100 in 2008, toen slechts 10% van de innovaties een duurzame insteek hadden. Vooral in de consumentenproducten-sector werd er in de afgelopen jaren duurzaam geïnnoveerd. Zo was de winnaar van de 2016 KVK Innovatie Top 100 Yoni, de inlegkruisjes en tampons gemaakt van biologisch katoen. En in 2017 won de GREENTOM de hoofdprijs, een kinderwagen gemaakt van gerecycled plastic.
Ook in de landbouw, transport en bouwkunde werden de afgelopen vijf jaar veel duurzame innovaties doorgevoerd. En waarschijnlijk niet verrassend heeft de energie sector het hoogste aantal duurzame innovatie. Met bijna 70% duurzame innovaties in deze sector sinds 2014, tonen Mkb-bedrijven uit de energie branche een vastberadenheid om van onderaf een duurzame transformatie te bewerkstelligen.
Groene kandidaten voor 2019
Ook in 2019 zijn er weer een aantal fantastische duurzame kandidaten die kans maken op de eerste prijs. Zo heeft EVAnet een bushalte 2.0 ontworpen, waar het transport van mensen gekoppeld wordt aan het transport van goederen. In plaats van goederen af te leveren in huizen waar mensen niet thuis zijn, kunnen bestelde pakketjes in deze bushaltes geleverd worden, zodat mensen de pakketjes ’s avonds kunnen ophalen. Dit scheelt energiekosten voor transport en mogelijk ook veel frustratie over gemiste pakketjes.
Bron: EVAnet
Ook PHYSEE is een kansmaker. Dit bedrijf ontwikkelde Smartskin, een glas met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. Dit glas wekt zowel stroom op door de ingebouwde zonnecellen en verhoogt de energie efficiëntie van gebouwen, doordat de sensoren de temperatuur van ruimtes meten en met een koppeling naar zonneschermen en ventelatieroosters de temperatuur constant aanpassen voor maximale efficiëntie en comfort.
Bron: PHYSEE
Het is nog even afwachten of ook dit jaar weer een duurzame innovatie de winnaar wordt. Maar met zulke fantastische kandidaten in de lijst kan het bijna niet anders dat duurzaamheid wederom door de jury beloond zal worden.