Eenvoudig van gas los met hoge temperatuur warmtepomp

Vattenfall en Feenstra zetten de stap naar productie van een gezamenlijk ontworpen hoge temperatuur warmtepompsysteem dat in een keer de cv-ketel kan vervangen. Het warmtepompsysteem is een eenvoudig en betaalbaar alternatief voor de op aardgas werkende cv-ketel. Een eengezinswoning kan met deze innovatieve warmtepomp in 2 dagen aardgasvrij worden gemaakt.

temperatuur

Nieuwe warmtepomp biedt de huiseigenaar alternatief voor aardgas. Foto via Vattenfall / Jorrit Lousberg 

Hoge temperatuur warmtepompsysteem

Het hoge temperatuur warmtepompsysteem is speciaal ontwikkeld voor bestaande eengezinswoningen die worden verwarmd via radiatoren en die matig zijn geïsoleerd. Om deze woningen te verwarmen met de traditionele warmtepompen die lage of midden temperatuur warmte leveren, zijn kostbare voorbereidende maatregelen nodig. In veel gevallen betekent dat het aanleggen van vloerverwarming en/of het verregaand na-isoleren van de woning. Vattenfall ziet dat deze kosten (al snel zo’n €25.000), het ‘gedoe’ van de werkzaamheden en de lange doorlooptijd daarvan een grote belemmering vormen voor huiseigenaren om de stap te maken naar volledig elektrisch verwarmen.

De slimme combinatie van een klimaatvriendelijke CO2-warmtepomp, een gelaagt buffervat en een intelligente regeling, maakt dat het hoge temperatuur warmtepompsysteem geschikt is voor bestaande woningen en gewoon de cv-ketel vervangt. Vattenfall is ervan overtuigd dat met het hoge temperatuur warmtepompsysteem meer huiseigenaren de overstap willen maken naar aardgasvrije verwarming.

Medio 2022 op de markt

Vattenfall, Feenstra en haar partners bereiden momenteel de productie voor van het hoge temperatuur warmtepompsysteem. De verwachting is dat de eerste warmtepompen vanaf medio 2022 geleverd kunnen worden. De uitrol vindt eerst plaats in Nederland en daarna volgen ook andere landen waarvoor deze oplossing geschikt is. De prijs van de hoge temperatuur warmtepomp zal vergelijkbaar zijn met die van de huidige all-electric warmtepompsystemen maar dan zónder de kostbare en ingrijpende voorbereidende maatregelen. Het systeem is bovendien normaliter energiekostenneutraal en maakt de bewoner onafhankelijk van de stijgende gasprijs.

Ook warm tapwater

De buffer van het systeem fungeert als warmtebatterij die wordt ingezet voor zowel het leveren van warmte aan de radiatoren als voor het maken van warm tapwater. Het tapwater wordt net als in meeste cv-ketels op vraag en legionellaveilig gemaakt via een geïntegreerd tapwaterstation. Een boiler is dus niet nodig.

Fossielvrij leven

Met de hoge temperatuur warmtepomp heeft Vattenfall een aantrekkelijke en breed inzetbare fossielvrije all-electric oplossing ontwikkeld. Met deze warmtepomp, onze warmtenetten en groen gas helpen we steeds meer mensen fossielvrij te wonen.

Technische specificaties

Het innovatieve all-electric warmtepompsysteem werd gezamenlijk ontwikkeld door Vattenfall, Feenstra, DENSO en SOLVIS en maakt gebruik van een lucht-water monoblok CO2 warmtepomp en een gestratificeerd buffervat van 230 liter met temperatuuronafhankelijke instroomvoorzieningen. Het tapwaterstation, de pompgroep voor afgiftesysteem en de regeling, zijn ondergebracht in de buffer voor installatiegemak. Alle onderdelen van het systeem zijn door de betrokken partijen specifiek voor deze toepassing gemodificeerd en geïntegreerd tot een robuust geheel dat efficiënt de temperatuur tot 85°C levert die nodig is voor traditionele verwarmingssystemen met radiatoren. Het systeem is geschikt voor woningen met een basislast van maximaal 6kW en een piekvermogen tot 11kW. Ruim de helft van de bestaande eengezinswoningen valt in deze categorie.

Belangrijke input bij de ontwikkeling van het systeem vormden de ‘learnings’ van een in 2020-2021 uitgevoerde pilot in 20 willekeurige eengezinswoningen. Deze zijn ook in de koude periode van afgelopen winter bij buitentemperaturen tot -12 °C volledig met het hoge temperatuur warmtepompsysteem verwarmd.

Bron: group.vattenfall.com

 

4 Responses to Eenvoudig van gas los met hoge temperatuur warmtepomp

  • Ik heb al 10 jaar een huis zonder gas. 1-Zonnepanelen 6000 kWh. 2-Inductiekoken. 3-Warmtepomp 55/65 graden C. 16 kW. En ik verhuur een huis zonder gas. 1 Zonnepanelen. 2-Inductiekoken. 3-Warmtepomp 55/65 graden C. in Kropswolde Groningen. huis is van bouwjaar 1907. gas duur, ik heb geen gas. stroom duur, ik heb zelf stroom. met laadpaal en EV rijden op stroom van het dak. Google Will Eisinga.

  • Maar deze huizen blijven heel veel warmte = energie verliezen en elektriciteit is meer zwart / grijs dan groen…

  • Wat gaat deze hoge temperatuur warmtepomp inclusief aansluiten en afsluiten van gas-boiler kosten? En wat is ongeveer het stroomverbruik van deze warmtepomp per jaar? Wordt het ook mogelijk om deze warmtepomp aan te schaffen wanneer men geen klant is van Vattenfall?

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign