Living lab: hoe maak je van dierlijke poep de beste landbouwmest? En kun je zwarte soldaatvliegen als veevoer gebruiken? Een greep uit de vragen die startende ondernemers in Oost-Afrika hebben. Om die vragen te beantwoorden in zowel theoretische als praktische zin, opent Wageningen University & Research (WUR) samen met Afrikaanse partners de komende jaren diverse zogeheten living labs. Bedoeling is dat de kennis die voortkomt uit dit project, dat mede geld krijgt van IKEA Foundation, blijvend aangevuld en verbeterd wordt. Tegelijkertijd worden innoverende ondernemers geholpen en draagt het bij aan de transformatie van voedselsystemen.
Foto via wur.nl
Meer opbrengst, winst voor het land
Het project heet REFOOTURE en heeft als doel om Oost-Afrikaanse agrarische ondernemers meer opbrengst te laten halen van hun land, terwijl de natuur er tegelijkertijd beter van wordt. En als het kan, zijn er dan ook manieren om nieuwe voedselsystemen te ontwikkelen die ook bijdragen aan het verbeteren van ongelijkheid, armoede en jeugdwerkloosheid? Kortom, wat zijn de mogelijkheden voor regeneratieve en inclusieve voedselsystemen in Oost-Afrika?
Nakuru Living Lab
Nakuru Living Lab, gelanceerd samen met Egerton University, is het eerste living lab dat de deuren opent. Meer living labs zullen de komende periode volgen in Uganda en Ethiopië.
Samenwerking IKEA Foundation en WUR
Wageningen University & Research (WUR) en IKEA Foundation zijn vorig jaar een driejarige samenwerking gestart. In totaal heeft IKEA Foundation bijna 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project. Nu het eerste Living Lab in Nakuru, Kenia, van start gaat is ook meer duidelijk welke vragen er spelen bij startende ondernemers Oost-Afrika.
IKEA Foundation: uitdagend
IKEA Foundation daagt onderzoekers van Egerton en WUR uit om deze vragen samen met Oost-Afrikaanse partners te beantwoorden via wetenschap en praktijk. Het zijn vragen die andere donoren, investeerders, bedrijven en overheden zich ook stellen wanneer ze investeren in betere voedselsystemen en meer voedselzekerheid in Oost-Afrika. De complexiteit van de vragen vraagt om een multidisciplinaire aanpak en daarom zijn alle vijf onderzoeksgroepen van WUR betrokken bij dit project … Lees verder
Lees verder op bron: wur.nl