De échte Groninger mosterd is terug. De mosterd is gemaakt van zwart mosterdzaad van Groninger bodem. Dat is decennia lang al niet meer gebeurd, mede doordat de teelt lastig is. De boeren Edens en Havenga/Landgoud en de fabrikanten Abrahams Mosterdmakerij en Marne Mosterd hebben de productie en teelt nu weer bij elkaar gebracht in Groningen. Gedeputeerde Henk Staghouwer nam op woensdag 28 maart het eerste potje in ontvangst.
Foto via provinciegroningen.nl
Proeftuin mosterd
Het project ‘Proeftuin zwarte mosterd van Groninger bodem‘ is in het voorjaar van 2017 gestart, met als doel de kennis over de teelt en de verwerking van zwarte mosterd te vergroten. Door de nauwe samenwerking tussen boer en mosterdmakerij is er veel aandacht voor de teelt van het product, waardoor de mosterdmaker een uitstekende grondstof krijgt voor de mosterd. De opgedane kennis over de teelt van mosterdzaad kan worden gedeeld met andere boeren in de provincie die mosterd willen verbouwen. Momenteel wordt er heel weinig mosterdzaad in Nederland geteeld. Ook is het voor boeren een ‘risicovol’ gewas omdat het lastig is te oogsten vanwege het poreuze kaf.
Subsidie
Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente De Marne, gemeente Groningen, de provincie Groningen en Reframe. De provincie Groningen wil de landbouwsector verder verduurzamen en vindt het belangrijk om biologische landbouw te stimuleren.
Meer informatie over deze proeftuin is te vinden op proeftuingroningermosterd.nl.
Bron: provinciegroningen.nl