Elektrisch koken populairder geworden, maar nauwelijks beter voor portemonnee én klimaat

Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe kookplaat kiezen daarvoor steeds vaker voor een elektrische variant. Waar begin vorig jaar nog ongeveer zeven op de tien Nederlanders kozen voor een inductie- of keramische kookplaat, is dat inmiddels zo’n 90 procent. Dat houdt tegelijkertijd in dat nog maar in een op de tien gevallen de keuze valt op gas. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Slimster.

Elektrisch koken

Website van Slimster: elektrisch bereiden geliefder dan op gas. 

Elektrisch koken populair

Op de website van Slimster vergelijken maandelijks honderden Nederlanders gas-, inductie-, keramische en elektrische kookplaten. Slimster signaleerde de laatste jaren al een duidelijke stijgende trend in de richting van elektrisch koken. Maar vanaf het moment dat de energieprijzen sterk stegen, rond oktober vorig jaar, is de interesse in gastoestellen nog sterker afgenomen.

Elektrisch koken interesse

Kosten besparen

Marvin Grouw, productexpert witgoed bij Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken.

Koken op gas nog steeds goedkoper

In de praktijk is het echter niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas. Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement. Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis. Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro.

Elektrisch koken CO2

Milieuoverwegingen

Ook vanuit milieuoverwegingen is elektrisch koken nauwelijks een stap vooruit. Dat komt doordat elektriciteit nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat. Een inductie kookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel.

Zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan is elektrisch koken wel voordeliger dan koken op gas, vooral in de lente en zomer. Je kookt in de meeste gevallen op zelf opgewekte zonnestroom. Dit is volgens Slimster dan ook een van de redenen waarom veel huiseigenaar ervoor kiezen om zonnepanelen te laten installeren. Indien je nog geen zonnepanelen hebt, wil je vast van dit voordeel profiteren. Overweeg jij om zonnepanelen te plaatsen en ben je benieuwd naar de kosten van zonnepanelen? Via Slimster kun je gratis offertes aanvragen en specialisten uit jouw regio vergelijken.

 

One Response to Elektrisch koken populairder geworden, maar nauwelijks beter voor portemonnee én klimaat

  • Er is geen gas meer. niet uit Groningen, niet uit Rusland. LNG in Texas ontploft, kan ook in de Eemshaven. Vergeet gas. Energiehuis zonder gas. Zonnepanelen, Inductiekoken, Warmtepomp. Gas niet nodig en levert veel geld op. Energiewijken zonder gas. Energiesteden zonder gas. GAS NIET NODIG. Gasunie opheffen, Gasterra, stoppen, NAM opheffen. Er is geen gas meer. Period. Punt. Inductiekoken op stroom van Zonnepanelen.

Geef een reactie