Gelderse primeur: waterstofbussen in de Achterhoek

Het rijden op waterstof is onderdeel van een Europees project. Hiermee stimuleert Europa rijden op waterstof in het openbaar vervoer. Het streven is om per bus minimaal 50.000 kilometer per jaar te rijden tot eind 2025. Dan loopt het contract met vervoerder Arriva af. De waterstofbussen gaan tanken bij het nieuwgebouwde waterstofvulpunt van Kuster Energy aan de Braamtseweg in Doetinchem. Dit waterstoftankstation is openbaar toegankelijk. Vrachtwagens kunnen hier ook waterstof tanken.

waterstofbussen

Met een tankbeurt bij tankstation Kuster Energy in Doetinchem gaf gedeputeerde Jan van der Meer op 14 april 2023 officieel het sein voor de proef met 9 waterstofbussen in de Achterhoek. Foto via gelderland.nl

Proef bereidt ons voor op de toekomst

Jan van der Meer: “Groene waterstof afkomstig van duurzame bronnen zoals zon-of windenergie is nog niet grootschalig beschikbaar. In de toekomst – na 2030- komt er meer. Afkomstig van grote windparken op zee en import uit landen zoals Marokko. De groene waterstof is nodig voor de industrie, zoals de Gelderse baksteenindustrie, én voor zware vrachtwagens en bussen. Met deze proef bereiden we ons voor op de toekomst. Daarom ben ik blij om vandaag het startsein te mogen geven. Compliment ook aan vervoerder Arriva die deze proef samen met ons doet. ”

Hoe werken waterstofbussen

De energie wordt geproduceerd in brandstofcellen. De enige bijproducten van de reactie die daarin plaatsvindt zijn warmte en stoom. Het elektrisch vermogen dat vrijkomt tijdens het proces van omgekeerde elektrolyse wordt overgebracht naar de aandrijflijn, bestaande uit een as met elektromotoren. Elke bus wordt uitgerust met een extra opslagruimte voor elektrische energie, de Solaris High Power-batterij. De waterstof die nodig is om de Urbino12-waterstofbus aan te drijven, wordt opgeslagen in tanks met een totaalvolume van 1560 liter, gemonteerd op het dak van de bus.

Proef vertraagd door brand

Eind 2020 besloten we samen met Arriva en de Poolse busfabrikant Solaris om vanaf december 2021 10 waterstofbussen in te zetten voor de dienstregeling in de Achterhoek. Op 26 oktober 2021 arriveerde de 1e splinternieuwe waterstofbus bij de Arriva vestiging in Doetinchem. 2 dagen later ontstond er brand in de waterstofbus. De complete vestiging werd door brand verwoest. Er was alleen materiële schade. Daarna volgde een uitbreid onderzoek en aanpassingen. Hierdoor vertraagde de proef ruim 1 jaar.

Bron: gelderland.nl

 

One Response to Gelderse primeur: waterstofbussen in de Achterhoek

  • Ik heb 50 Zonnepanelen op Dak. En een EV. rijden op stroom van het Dak. Dat kan ook in Gelderland. Een Zonnepark Aangesloten op een Laadstation. Rijden op Stroom van Gelderland. Kijk de video van Janus Electric Trucks. Goedkoop en Gemakkelijk. Hoe duur is Waterstof???

Geef een reactie