Gemeente Amstelveen wil statiegeld op blikjes en flesjes

De gemeente Amstelveen wil dat voor kleine verpakkingen zoals blikjes en flesjes statiegeld wordt betaald. Het doel is om de hoeveelheid zwerfafval in de stad terug te dringen. Op 30 januari heeft de gemeente uitgesproken zich aan te sluiten bij statiegeldalliantie Recycling Netwerk Benelux. De alliantie is een samenwerking van Nederlandse en Belgische organisaties die hun overheden aansporen om in 2018 het statiegeldsysteem uit te breiden.

statiegeld

Zwerfafval is een grote bron van ergernis. De gemeente maar ook inwoners zelf doen regelmatig opschoonacties. 

Statiegeld en milieu

Jaarlijks belanden in Nederland naar schatting 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak. Met een statiegeldsysteem zou deze hoeveelheid met 70 tot 90 procent kunnen verminderen. BBA-wethouder Peter Bot (Duurzaamheid): “Het statiegeldsysteem blijkt een in de praktijk bewezen systeem dat leidt tot minder zwerfafval en meer recycling. En dat is goed voor een schone stad en onze circulaire economie. Daar doet Amstelveen graag aan mee. Voor de uitbreiding van het statiegeldsysteem is de landelijke overheid aan zet”.

Positief signaal aan Tweede Kamer

Met aansluiting bij de statiegeldalliantie geeft Amstelveen een positief signaal af aan de Tweede Kamer om te zorgen voor uitbreiding van het heffen van statiegeld op flessen en blikjes. Voor gemeenten betekent dit minder zwerfafval en minder opruimkosten. Supermarkten verwachten echter toenemende kosten. De Tweede Kamer bespreekt de komende maanden het statiegeldsysteem.

Bron: www.amstelveen.nl

Gemeente of bedrijf? Doe ook mee!

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen. Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd. Doe mee!

 

Geef een reactie