Wtw-systemen steeds populairder bij particulieren en bedrijven
Met het oog op de vergroting van de duurzaamheid kiezen steeds meer particulieren en bedrijven voor het laten installeren van een zogeheten wtw unit. Een wtw unit – ‘wtw’ staat voor warmteterugwinning’ is een installatie die restwarmte uit de douche en de lucht hergebruikt om ander water op te warmen. Zo ontstaat een systeem van warmterecycling die flink wat energie oplevert en waarmee je aanzienlijk kunt besparen. Je hebt namelijk minder gas en elektriciteit nodig en bezuinigt zo op de energienota. Er bestaan twee verschillende soorten warmteterugwinningssystemen, namelijk de douche-wtw en de ventilatie-wtw. Wat zijn de verschillen tussen beide systemen?
Wtw-installatie 1: douche-warmteterugwinningssysteem
De douche-waterterugwinningsinstallatie gebruikt de warmte van warm douchewater dat tijdens een douchebeurt wegstroomt. Circa 50 procent van de warmte kan met een douche-wtw opgevangen en hergebruikt worden. Dit levert uiteraard een fikse energiebesparing op. Als je kiest voor warmteterugwinning via de douche, zijn er drie systemen mogelijk. De warmtewisselaar kan geplaatst worden in de afvoerleiding, verder onder de douchebak en ten slotte in de goot van de doucheruimte.
Wtw-installatie 2: ventilatie-warmteterugwinning
Een tweede soort warmteterugwinningssysteem is de ventilatie-wtw. Dit systeem gebruikt lucht in plaats van water om warmte op te vangen en te hergebruiken. Hiervoor sluit de installateur op een centrale plek in de woning enkele ventilatiebuizen aan. Deze luchtkanalen voeren lucht aan en af, en zorgen er op die manier voor dat er warmte uit de lucht gehaald wordt die opnieuw gebruikt kan worden om de woning te verwarmen. De koude lucht die in deze kanalen opgezogen wordt, wordt verwarmd en weer afgegeven. Voordelig is ook dat de lucht door het systeem wordt gezuiverd en de luchtatmosfeer in jouw huis direct verbetert!
Is een wtw-systeem in jouw situatie voordelig?
Ben je van plan om een wtw-systeem in jouw huis of bedrijf te laten installeren? Dan is het belangrijk dat jouw huis voldoende geïsoleerd is. De luchtinstallatie zorgt namelijk voor een voortdurende luchtcirculatie, waarbij koude lucht wordt opgezogen en warme lucht wordt afgegeven. Als de woning niet goed is geïsoleerd, werkt dit systeem niet of minder goed en is de energieopbrengst lager dan mogelijk was geweest bij een beter geïsoleerd pand.