Er zijn veel verschillende manieren om een elektrische auto op te laden. Je kunt bijvoorbeeld de auto thuis opladen via een snoer van het huis naar de auto, of je kunt de auto opladen via een openbaar laadpunt op straat of langs de snelweg. De meeste mensen proberen het opladen thuis te doen, omdat dit vaak voordeliger is en omdat ze dan weten hoe de stroom is opgewekt. Het is tegenwoordig vrij makkelijk om van energieleverancier over te stappen. In dit artikel beschrijven we een aantal zaken waar je tegenaan kunt lopen met het laden van een elektrische auto.
Met een EV naar het buitenland
Steeds meer mensen gaan tegenwoordig met een elektrische auto op vakantie naar het buitenland. Kijk van te voren waar je de auto kunt laden en ook of er apps zijn om de beschikbaarheid te kunnen zien. En kijk of jouw laadpas hiervoor geschikt is. Je kunt thuis ook alvast kijken welke energie er wordt gebruikt wordt op de locaties waar je wilt laden. Ga je naar de wintersport? Houd er dan rekening mee dat je door de kou een lagere actieradius hebt dan in de zomermaanden.
Woon-werk verkeer met een EV
De gemiddelde afstand van het woon-werk verkeer in Nederland is ruim 20 kilometer. De meeste hybride auto’s kunnen deze afstand wel elektrisch afleggen. Vaak ga je dan met een volle batterij richting je werk en kun je op het werk ook tijdens de werkdag nog weer opnieuw opladen. Veel mensen rijden trouwens alleen in hun auto naar het werk, terwijl carpoolen nog steeds een goedkopere en duurzamere oplossing is. Als we iedere auto met 4 personen zouden vullen, zullen er 70% minder auto’s op de weg rijden!
Hoelang duurt het opladen van mijn elektrische auto?
De duur van het opladen is heel erg afhankelijk van het type auto wat je rijdt. Je kunt de meeste elektrische auto’s opladen via het stopcontact bij je huis. Met een 40kW batterij duurt het dan ruim 24 uur voordat de batterij helemaal gevuld is. Via een speciale laadbox of laadpaal gaat het opladen echter veel sneller. Als je deze laat installeren dan wordt meestal de 3,7kW laadpaal aangeraden. Hiermee hoef je meestal niet de hele meterkast te vervangen of aan te passen. Met een 3,7kW laadpaal kun je gemiddeld 25 kilometer (actieradius) per uur laden. Zo’n laadpaal kost ongeveer 2.000 euro.
Door thuis te laden weet je in elk geval met welke stroom je de auto oplaadt. De meeste energieleveranciers leveren een groene keuze, zodat je stroom ontvangt die afkomstig is van zon- en/of windenergie. Dit kun je bekijken via een energievergelijker.
Autorijden op de zon
Heb je zelf zonnepanelen op je dak liggen, dan ben je natuurlijk helemaal duurzaam bezig. Je rijdt dan op de stroom die je zelf opwekt. Elke kW die door je zonnepanelen wordt opgewekt, hoef je niet in te kopen en dat scheelt weer op de energierekening. Vaak hebben mensen met een elektrische auto de zonnepanelen dan ook eerder terugverdiend. De verwachting is dat de woning en de auto veel meer op elkaar gaan worden afgestemd, zodat je bijvoorbeeld de batterij van de auto kunt gebruiken als thuisbatterij.
Je kunt niet bij alle huizen makkelijk een elektrische auto opladen. Je kunt dan vaak wel een openbare laadpaal aanvragen, die je dan gaat delen met andere EV bezitters.
Autorijden op de Zon. Zonnepanelen, Laadpaal EV. Klaar. Ook voor Bedrijven, Waterschappen, Overheid. Transporthubs met EV en Zonnepark. Zonneparken langs Snelwegen aangesloten op Laadstations. Met NIO baterijwissel ook s’nachts rijden op stroom van de Zon. een hectare produceert 1 miljoen kWh. 6 miljoen km per hectare.