Groene woonwijk met 100% gerecycled beton

Gerecycled beton: de sloop van het Bernhoven ziekenhuis in Oss riep de nodige nostalgische gevoelens op. Op de plek waar het ziekenhuisgebouw stond, wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Bijzonder aspect: er wordt 100% gerecycled beton gebruikt waarvan de grondstoffen afkomstig zijn van de betonnen kelders van het Bernhoven ziekenhuis.

Gerecycled beton: betoncentrale en aannemer

Park Zwanenberg, zoals de naam van de wijk luidt, wordt een groene woonwijk met een verscheidenheid aan woningen. Zo komen er onder meer rijwoningen, vrijstaand geschakelde woningen, twee-onder-een-kapwoningen, semi-bungalows en appartementen. En het ziekenhuis mag dan verhuisd zijn, de gezondheidszorg verdwijnt niet helemaal en krijgt in de nieuwe wijk vorm in Gezondheidscentrum Oss, deels gevestigd in de karakteristieke kapel van het Bernhoven die behouden is gebleven. De verwachting is dat het gezondheidscentrum in het eerste kwartaal van 2016 gereed zal zijn.

gerecycled beton

Park Zwanenberg in Oss. Foto: BouwOort

Betongranulaat afkomstig van Bernhoven ziekenhuis

Bij twintig woningen in de eerste bouwfase door Muller Bouw BV uit Oss wordt 100 % gerecycled beton toegepast, geleverd door BouwOort betoncentrale uit Oss. Het toepassen van beton waarvan de grondstoffen volledig afkomstig zijn van hergebruikt materiaal komt nog niet zo vaak voor, geeft directeur Antoine van Oort aan, al is het wel in opkomst. “Het gedeeltelijk vervangen van grint door betongranulaat wordt veelvuldig toegepast. Beton dat gemaakt is van 100% gerecycled materiaal vraagt om goede voorbereiding en overleg met betrokkenen.” Doordat de sloopwerkzaamheden gefaseerd door fa. Gubbels uit Helvoirt zijn uitgevoerd was het mogelijk om de funderingen en kelders te hergebruiken voor deze hoogwaardige toepassing … Lees verder

Lees verder op: www.vobn-beton.nl

Bron en samenwerking: Stedenbouw – Louwers Uitgeverorganisatie

vobn

duurzaam-actueel1

Geef een reactie