Een van de grootste zonneparken Brabant deels gerealiseerd door crowdfunding
Omdat de energievoorziening in Nederland in 2050 bijna helemaal duurzaam moet zijn, moeten we op grote schaal opzoek naar oplossingen voor de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Grootschalige zonneparken kunnen een groot verschil maken in het behalen van deze ambitie. Een mooi voorbeeld van een geslaagd project is het zonnepark Hoogveld-Zuid in Uden, vorig jaar gerealiseerd door de Deense investeringsmaatschappij Obton en TPSolar. Hoogveld-Zuid is een van de grootste zonneparken van Brabant, en deels tot stand gekomen door middel van crowdfunding.
Inwoners investeren tonnen
Financieringsplatform ZonnepanelenDelen is verantwoordelijk voor het opzetten van de crowdfunding. Het zonnepark in Uden is het grootste project dat door ZonnepanelenDelen zo snel tot een succes is gebracht en goed voor een opbrengst van ruim 750.000 euro.
Anders Marcus, directeur Obton: ‘Het crowdfunden van zonne-energie is een eerlijke manier om duurzame energie te financieren, en het is een investering die gunstig is voor zowel het klimaat als de investeerder. Zonne-energie is ideaal om in te investeren omdat er weinig risico aan zit.’
Via ZonnepanelenDelen is het mogelijk om te investeren in zonnedelen van zonne-energieprojecten. Investeerders krijgen jaarlijks rendement uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject.
Kwart huishoudens op duurzame energie
De Gemeente Uden heeft bekend gemaakt dat zij in 2035 energieneutraal wil zijn. Dit wil zeggen dat alle energie die dan in deze gemeente wordt gebruikt bestaat uit zelf opgewekte groene stroom. Het zonnepark Hoogveld-Zuid bestaat uit 42.964 zonnepanelen met een totaal vermogen van 12.245 kWp, geplaatst op ongeveer 14 hectare. Het park is op 4 juli 2018 geopend en zorgt voor een hoeveelheid duurzame energie die vergelijkbaar is met het stroomverbruik van ongeveer 3250 huishoudens per jaar. Dit is goed voor bijna 25 procent van de huishoudens in Uden.
Gemeente profiteert van meer biodiversiteit
Bij het aanleggen van het zonnepark is veel rekening gehouden met het verbeteren van de omgeving. Zo komen er veel faciliteiten voor kleine zoogdieren, bijen en vogels. Er worden ecologische verbindingszones aangelegd, vier poelen en kleine struweelbosjes, en er worden een aantal poelen uitgegraven voor lokale amfibieën. Het zonnepark doet op deze manier op twee manieren zijn werk: het wekt schone energie op en bevordert biodiversiteit om het milieu in evenwicht te houden.
Uden voorbeeld voor andere gemeentes
Het succes van zonnepark Hoogveld-Zuid vormt een blauwdruk voor andere gemeenten in Nederland die hun klimaatdoelstellingen willen halen. Obton en ZonnepanelenDelen besloten daarom na de succesvolle samenwerking met het project in Uden een langdurige samenwerking aan te gaan. Edwin Res, marketingmanager ZonnepanelenDelen: ‘Door het partnership met Obton zijn we verzekerd van topkwaliteit zonne-energieprojecten op ons platform. Daarbij creëren wij voor Obton juist extra draagvlak omdat de omgeving kan profiteren van de opbrengsten uit de zonneparken.’ Marcus: ‘We zijn blij dat we betrokken worden bij zonneprojecten in Nederland, een land waarin we veel potentie zijn. Nederland heeft ambitieuze klimaatdoelen en we helpen hier graag bij.’
Naast ZonnepanelenDelen zijn het Deense Obton en TPSolar betrokken. De expertise van Obton wordt ingezet om lokale partners van A tot Z te ondersteunen bij de realisatie van het zonneproject: van de financiering en de ontwikkeling tot het beheer van zonnepaneleninstallaties. Obton blijft na oplevering betrokken als langetermijninvesteerder. TPSolar ontwikkelt, financiert, bouwt en beheert grootschalige zonneparken in Nederland.
Over Obton
Obton is een investeringsmaatschappij voor duurzame energie. Het bedrijf biedt financiering, ontwikkeling en beheer van zonneprojecten. Obton bedient klanten in heel Europa. Voor meer informatie: www.obton.com/nl
elke gemeente een Energiebedrijf. productie zonnestroom in de gemeente.
laadpalen, EV, inductiekoken op strrom van de gemeente.
een hectare produceert 1 miljoen kWh. een kWh kost 24 cent opbrengst 240.000 euro per hectare per jaar. met laadpalen 30 cent per kWh, opbrengst 300.000 euro per hectare. Energieboeren vervangen stikstofboeren. Uden proficiat met Zonneparken