Heeft een elektrisch bestelvoertuig wel een hoge actieradius nodig?

Elektrisch bestelvoertuig: bij velen is de eerste gedachte bij een elektrisch voertuig; ‘Is de actieradius wel hoog genoeg?’ Dit is de voornaamste reden waarom de meeste mensen wachten met de overstap van fossiele brandstof naar elektrische voertuigen. De vraag is echter, is dit vooroordeel wel terecht?

bestelvoertuig

Bron: Seval e Cargo

Kiezen voor elektrisch bestelvoertuig

Nederland telt momenteel circa 1 miljoen bedrijfsvoertuigen in Nederland, daarvan rijdt er slechts een klein deel elektrisch of op waterstof. Echter rijdt zeker nog 95% op fossiele brandstoffen, en de voornaamste reden hiervoor is dat mensen de actieradius van elektrische bestelvoertuigen in twijfel trekken of het simpelweg te laag vinden. Waar een fossiele brandstof voertuig al gauw een actieradius haalt van circa 800km komen de elektrische bestelvoertuigen vaak niet verder dan 160km. Nu lijkt het vooroordeel terecht dat de actieradius inderdaad te laag is, het verschil is al gauw meer dan 600km. Maar de vraag die de men zich moet stellen is; hoeveel kilometer wordt er daadwerkelijk per dag gereden met een bestelvoertuig?

CBS op onderzoek

Het CBS wilde deze vraag graag beantwoorden en ging daarom op onderzoek uit, ze hielden een 3 daagse enquête om de werkelijk gereden afstanden per dag te meten van bestelbussen.

afbeelding cbs.nl 

Resultaten onderzoek

De resultaten van dit onderzoek zijn weergegeven in de grafiek hierboven. In de grafiek komt naar voren dat van alle bestelauto’s die meededen aan het onderzoek 80% niet meer dan 150km per dag rijdt. Ook kwam uit het onderzoek dat slechts een paar procent van de bestelbussen die meededen aan het onderzoek meer dan 400km per dag rijden. Dit zijn dus de mensen die terecht de actieradius van elektrische bestelvoertuigen te laag vinden.

Conclusie

Dankzij dit onderzoek van het CBS kan er geconcludeerd worden dat het vooroordeel over de actieradius van elektrische bestelbussen niet helemaal terecht is. 80% van de respondenten gaf aan dat ze maximaal 150km per dag reden met hun bestelbus, dit betekent dus dat het merendeel van de bestelbussen helemaal geen hoge actieradius nodig heeft om aan de behoeften van de eigenaar te voorzien.

Meer informatie

Voor meer informatie over elektrische bestelvoertuigen gaat u naar: www.sevalecargo.com

 

Geef een antwoord

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign