Als de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair moet draaien, dan zijn er nog genoeg stappen die gezet moeten worden. Het circulair maken van onze economie zal er voor moeten zorgen dat afval niet langer bestaat en grondstoffen en materialen optimaal hergebruikt en gerecycled worden.
Echter is er volgens een adviesrapport van het planbureau voor de leefomgeving van ons Nederland nog een lange weg te gaan. Het opmerkelijke hieraan is dat onze eigen overheid hierin als schuldige wordt bevonden. Volgens het rapport worden nieuwe circulaire initiatieven bemoeilijkt wegens ‘hardnekkige normen en gewoonten, onvoldoende beprijzing van milieugebruik, en wringende wet- en regelgeving’.
Het advies is van het planbureau zegt dat men meer zal moeten gaan inzetten op het repareren, delen, circulair ontwerpen of leasen van producten – om zo het grondstofgebruik in Nederland drastisch te verminderen. Met dat laatste, het leasen van producten en/of diensten zijn al een aantal vooruitstrevende projecten voortgekomen. We hebben er aantal op een rij gezet ter illustratie maar ook zeker ter inspiratie.
1. Philips Circular lighting
Een van de eerste initiatieven is al weer van een aantal jaar geleden, betalen voor het licht en niet voor lampen. De gedachte erachter is simpel. Gaat een lamp kapot? Dan word deze weggegooid en koopt met een nieuwe. Dat er zoveel grondstoffen verloren ging moest volgens Philips ook anders kunnen. Met Philips Circular lighting word er een contract afgesloten voor het licht en zorgt Philips ervoor dat de verlichting tijdig wordt gerepareerd of vervangen. Met dit model wil Philips bijdragen aan een wereld met zo min mogelijk afval en een optimaal behoud van grondstoffen.
2. Mitsubishi M-Use®
Mitsubishi Elevator Europe heeft haar eigen product as a service model ontwikkelt, het draagt de naam M-Use®. Met deze duurzame dienstverlening van verticale mobiliteit betaal men jaarlijks een vast bedrag voor het onderhoud dat wordt afgestemd op het gebruik van de lift. Door het gebruik te meten kan er op de juiste manier met onderhoud om worden gegaan. Hiermee wordt de lift eigenaar voor 40 jaar ontzorgt rondom alle een liftzaken. Door de lift te monteren via de ”design for disassembly” methode, kunnen de materialen van de lift worden hergebruikt, samen met Madaster registreren zij al het bouwmateriaal via een online portal.
3. Gevel leasen bij Alkondor?
Dat circulaire ontwikkelingen elkaar op de voet volgen blijkt ook uit de volgende constructie. Het is namelijk sinds kort mogelijk om een gevel in bruikleen te nemen dankzij een speciale erfpactconstructie. Alkondor Hengelo installeerde begin februari op de Eneco Energy Campus in Utrecht de eerste gevel die in hun eigendom blijft. Ook in de gevelbranche een absolute mijlpaal als het gaat om circulariteit, aldus de aannemer. Een service-gerichte aanpak is belangrijk binnen de circulaire transformatie, omdat het waarborgt dat het product aan het einde van de levensduur wordt hergebruikt. De leverancier is immers het best bekend met het product en draagt zo optimaal verantwoordelijkheid voor een circulaire omgang met de materialen. En ja, je leest het goed, de gevel wordt volledig gedemonteerd en hergebruikt.