Insecten als belangrijke voedingsbron voor de nabije toekomst

Het Wadudu insecten centrum in Beilen is onder grote belangstelling geopend door gedeputeerde Henk Jumelet, wethouder Gerard Lohuis en Janmar Katoele, eigenaar van Wadudu. De opening vond plaats tijdens de open bedrijvendag.

Insecten centrum

Het insecten centrum combineert kweek, onderzoek en advies met als doel een duurzame insectenkweek in Noordwest Europa. De jonge ondernemer is in 2015 begonnen met het kweken van meelwormen, vanwege hun enorme eiwitgehalte. Nu heeft hij een bedrijf waar zeven mensen continu werken aan het kweken van insecten: Insectencentrum Wadudu. Het bedrijf is bezig met de ontwikkeling van een economische toepassing van insecten als het gaat om voeding.

Insecten 1

Meelwormen en Black Soldier Flies

In het insectencentrum Wadudu aan de Noordveen in Beilen worden twee soorten insecten gekweekt: meelwormen en Black Soldier Flies. Samen met Van Hall Larenstein Hogeschool en Aeres Hogeschool is Wadudu een project gestart met het kweken van Black Soldier Flies op reststromen in pluimveestallen. De vlieg legt eitjes in bijna alles, en ze zijn gemakkelijk te ‘fokken’. En de larve is net als de meelworm rijk aan eiwit en een delicatesse voor kippen. Wadudu heeft er een internationale innovatieprijs mee gewonnen. Als in 2018 de snavels van kippen niet meer mogen worden geknipt moeten ze wat te pikken hebben. En dan liever geen andere kippen. Larven zijn dan een mooie afleiding en nog voedzaam ook.

Insecten 2

Subsidie ontvangen

Wadudu, heeft in het kader van innovatie en het produceren van duurzaam voedsel voor de pluimveehouderij een subsidie ontvangen van de provincie Drenthe. De gemeente en provincie zijn trots op deze innovatie op gebied van de agrarische sector, ontwikkeld door Wadudu in Beilen. Het is een voorbeeld voor veel bedrijven in Drenthe.

Internationaal

Het vernieuwende karakter van Wadudu valt ook internationaal in de smaak. Het bedrijf won de WAFL Innovation Award voor het project met de Black Soldier Flies. WAFL is een internationaal congres van wetenschappers en bedrijfsleven waar dierenwelzijn op agrarische bedrijven centraal staat.

Insecten 3

Hapjes proeven

Tijdens de opening konden de bezoekers ook hapjes gemaakt van wormen proeven en dat gebeurde af en toe ook wel. Katoele lacht als blijkt dat bijna niemand die brownies durft te eten. „Mijn kinderen hebben die schroom niet. Die eten liever meelwormen dan chips. We zullen met zijn allen wat aan ons eetgedrag moeten doen.

(Foto’s en informatie:  Heleen Sabel,  Duurzaam-Actueel)

 

One Response to Insecten als belangrijke voedingsbron voor de nabije toekomst

Geef een reactie