Inzamelwagens op waterstof: duurzame afvalinzameling in regio Helmond

Inzamelwagens: SUEZ Recycling & Recovery Nederland, specialist in afval- en grondstoffenmanagement, doet mee aan een project voor afvalinzameling met waterstofvoertuigen. Het gaat om een Europees project waarin verschillende gemeenten, afvalinzamelaars en leveranciers samenwerken om kennis en ervaring op te doen met het rijden op waterstof. SUEZ neemt deel in samenwerking met Blink (een publiek-privaat samenwerkingsverband van acht gemeenten en SUEZ, actief in afvalinzameling en reiniging) en zet vanaf begin mei twee splinternieuwe elektrische voertuigen in die rijden op waterstof. Zo komt zero emissie inzameling binnen handbereik.

Inzamelwagens

Foto via ditishelmond.nl

Steeds striktere milieueisen

Voor de transportsector gelden steeds striktere milieueisen, opgelegd door de Europese Commissie. Het terugdringen van emissies in de vorm van CO2-uitstoot en fijnstof is hiervan een belangrijk onderdeel en ook de inzameling van huishoudelijk afval valt hieronder. Gemeenten zoeken daarom, in samenwerking met afvalinzamelaars, naar manieren om te voldoen aan toekomstige eisen en doelstellingen. Waterstofwagens zijn hierbij een uiterst geschikt hulpmiddel. Deze wagens zijn 100 procent elektrisch aangedreven en hebben geen schadelijke uitstoot. Bovendien hebben ze een grote actieradius en zijn de voertuigen snel getankt.

Europees project

Het project in Helmond en omliggende gemeentes is onderdeel van een groter Europees project: REVIVE. Fabrikant E-Trucks Europe ontwikkelde de innovatieve waterstofwagens. In totaal gaan binnen dit project veertien trucks rijden in acht steden in Nederland, België, Italië en Zweden. SUEZ heeft in samenwerking met Blink twee trucks aangeschaft die worden ingezet in het inzamelgebied van Blink. De trucks tanken bij het waterstoftankstation van WaterstofNet op de Automotive Campus in Helmond.

“Dit Europese project is bedoeld om grootschalig ervaring op te doen met het rijden op waterstof. Ook is het een demonstratieproject om te laten zien welke mogelijkheden er al zijn”, vertelt Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van SUEZ. “Een wagen die rijdt op waterstof heeft dezelfde mogelijkheden en actieradius als een dieselvoertuig. Het grote voordeel is natuurlijk dat de wagens schoon zijn; de enige uitstoot is waterdamp. Bovendien zijn ze stil, ideaal voor stedelijk gebied.”

Inzamelwagens van Blink

“Het werkgebied van Blink kent zowel stedelijk als landelijk gebied. Daarmee zijn wij een ideale proeftuin om deze waterstofauto’s onder alle denkbare omstandigheden uit te testen”, zegt Mark Vaal, directeur van Blink. “Daarnaast maken de deelnemende gemeenten met dit proefproject een duidelijk en duurzaam statement ten aanzien van de toekomst van de inzameling van de grondstoffen afkomstig uit huishoudens.”

Duurzame ambities

De waterstoftrucks worden ingezet in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Someren en Heeze-Leende. De inzamelwagens gaan begin mei 2021 de weg op. Deze manier van inzamelen helpt gemeenten hun duurzame ambities te verwezenlijken. De inzet van deze voertuigen zal daarnaast een schat aan informatie opleveren die een belangrijke rol gaat spelen bij toekomstige besluitvorming over de wijze van emissieloos inzamelen. Het is de bedoeling dat dit project de marktintroductie van waterstofwagens in een stroomversnelling brengt, zodat we in de nabije toekomst volledig kunnen inzamelen zonder schadelijke uitstoot.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Deelname aan REVIVE is voor SUEZ een logische stap als onderdeel van haar duurzame strategie, benadrukt Te Winkel. “Duurzaamheid staat voorop bij al onze activiteiten: van de inzameling tot de verwerking van afval. Inzamelen zonder uitstoot is hierbij een belangrijke doelstelling. Door samen te werken met partners in projecten als dit werken we samen aan een betere wereld. Wij hebben dan ook alle vertrouwen in een succesvol project.”

“De ervaringen die onze partners binnen het REVIVE project opbouwen is een belangrijke stap op weg naar de commercialisering van duurzame afvalinzameling en de verdere opschaling van de waterstoftechnologie voor zware vrachtwagens”, aldus Dimitri Van den Borre, Project Manager bij Tractebel en coördinator van het REVIVE project.

Inzamelwagens 1     Inzamelwagens 222

Dit project wordt gefinancierd door de Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking onder subsidieovereenkomst nr. 779589. Deze Joint Undertaking krijgt steun van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie, Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research.

Bron: suez.nl

 

One Response to Inzamelwagens op waterstof: duurzame afvalinzameling in regio Helmond

  • Hoeveel subsidie is ontvangen? Elektrische Mobiliteit op elektriciteit geproduceerd in de Gemeente levert geld en inkomsten op voor de Gemeente. Groningen heeft al 150 elektrische bussen, rijden op stroom van Grunneger Power, geproduceerd in Groningen, inkomsten voor de Stad. hoe duur is Waterstof? Batterij Elektrisch is kans voor de Regio met inkomsten uit de productie Regionale stroom.

Geef een reactie