Door de corona pandemie zijn de cijfers van woninginbraken flink gedaald. Maar dat betekent niet dat het gevaar geweken is. De criminaliteit heeft zich steeds verder verplaatst naar cybercriminaliteit. Steeds meer Nederlanders besluiten daarom om hun privacy te beschermen en te kiezen voor een VPN-dienst. Een server in een energieslurpend datacenter lijkt op het eerste gezicht geen duurzame keuze, maar het is toch mogelijk om op een duurzame manier een VPN te gebruiken.
Wat is een VPN?
Een VPN is een Virtual Private Network. Het is een virtueel netwerk waarmee het mogelijk is om via het internet rechtstreeks met een andere server te verbinden, ook als je computer op dat moment niet in dat netwerk zit. Normaal gesproken is het alleen mogelijk om verbinding te maken met een computer op kantoor, als je er zelf bent. Maar via een VPN is er dus een omweg mogelijk die als schakel dient tussen de verbinding thuis en op kantoor. Op die manier hoef je niet naar kantoor te rijden en is het mogelijk te besparen op de uitstoot van bijvoorbeeld benzine of diesel.
Een andere reden om een VPN te gebruiken is het anonimiseren van je eigen IP-adres. Deze is bij het gebruik van een goede VPN niet meer te achterhalen. Zo is het mogelijk om op een privacyvriendelijke manier thuis te werken. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld activisten die hun persoonlijke gegevens geheim willen houden.
Waarom kiezen voor een VPN?
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een VPN. Ten eerste om de privacy op het internet te beschermen, maar er zijn meer redenen om voor een VPN te kiezen.
Ten eerste is het belangrijk dat de aanbieder een zero-log beleid heeft. Dat betekent dat online gegevens via de verbinding nergens worden opgeslagen en de data daardoor niet te kraken is door hackers. Het is bovendien mogelijk om toegang te krijgen tot buitenlandse streaming diensten vanuit Nederland. Zo profiteer je van een groter aanbod. Dit is vanuit duurzaam oogpunt slechts een bijkomstigheid.
Maar wie regelmatig op een activistische manier bezig is met duurzaamheid, zal mogelijk risico in andere landen lopen. Bijvoorbeeld doordat daar strenge censuur regels gelden. Door te kiezen voor een VPN is het mogelijk je identiteit te beschermen, zodat je een grotere mate van vrijheid van meningsuiting zult genieten. Dat is vooral prettig als je in een land bent waar je die vrijheden niet of nauwelijks hebt.
Ten slotte biedt een VPN de mogelijkheid om anoniem en veilig bestanden te downloaden van het internet. Handig voor iedereen die aan een rapport over duurzaamheid werkt, maar geen sporen achter wil laten. Bij het gebruik van een VPN is het uiteraard belangrijk dat deze duurzaam is.
Een duurzame VPN aanbieder vinden
Een duurzame VPN aanbieder vinden kan in de praktijk best lastig zijn. De kans is groot dat je daardoor op een gegeven moment even niet meer weet wat de meest duurzame keuze is.
Ten eerste is het slim om je wensen in kaart te brengen. Wil je censuur tegengaan en vind je anonimiteit belangrijk? Of gaat het om het zien van bijvoorbeeld documentaires uit andere landen? Sommige VPN-aanbieders specialiseren zich op bepaalde voordelen. Het is dus raadzaam om een VPN aanbieder op basis van de persoonlijke wensen te kiezen.
Gratis VPN aanbieders zijn er genoeg, maar het is zeker geen duurzame keuze. Er zit vaak een datalimiet op, waardoor je voortdurend van server naar server verspringt. Op die manier staan er meer servers aan dan noodzakelijk, wat uiteraard niet erg duurzaam is.
Ten slotte: kijk naar de datacenters van de VPN aanbieders. Al jarenlang is er kritiek over het energieverbruik van datacenters. Dat geldt ook voor datacenters in Nederland. Ga daarom op zoek naar een aanbieder die alleen servers plaatst in duurzame datacenters. Deze datacenters compenseren hun energieverbruik door iets terug te doen voor het milieu, of maken juist gebruik van groene, hernieuwbare energie.