Woningeigenaren staan de komende jaren voor de uitdaging om hun vastgoed te verduurzamen. Niet alleen als het je eigen woning betreft, maar ook als je deze aan anderen verhuurt. “Het is echter een misvatting dat verduurzaming je alleen maar geld kost”, benadrukt Joshua Camera, directeur en eigenaar van vastgoedontwikkelaar en -beheerder PEX Real Estate. “Op den duur kun je niet meer zonder, zowel met het oog op het klimaat als op je eigen portemonnee.”
Joshua Camera: verduurzaming, er is geen blauwdruk
Verduurzaming mag volgens Joshua Camera dan wel noodzakelijk zijn, het is een ander verhaal om ook daadwerkelijk invulling te geven aan dat streven. “Er is geen blauwdruk die je zomaar op elke woning kunt toepassen”, legt hij uit. “Dat zal per object en zelfs per locatie verschillen, zo is er alleen al een wezenlijk verschil tussen de mogelijkheden binnen of buiten de stad.” Mede daardoor plaatst Camera vraagtekens bij andere deskundigen die wél dergelijke generaliserende uitspraken doen. “Hoe kun je zonder enige nuance of kanttekening beweren dat verduurzaming de woningeigenaar hoe dan ook een x-bedrag gaat kosten”, vraagt hij zich hardop af.
Kansen volop
Toch moet ook Joshua Camera erkennen dat verduurzaming in financieel opzicht een onaantrekkelijk pad lijkt, op het eerste oog althans. “Het gaat je hoe dan ook serieus geld kosten”, beaamt hij. “Maar ook op dat vlak zijn er tegenwoordig zo veel mogelijkheden”, refereert Camera aan onder meer de beschikbaarheid van diverse subsidieregelingen. “Zulke regelingen verruimen de mogelijkheden aanzienlijk als je je eigen woning wil verduurzamen”, stelt hij. “Al ben je daar als belegger vaak van uitgesloten en maak ik daar met PEX Real Estate over het algemeen dus geen gebruik van.”
Toch maant Camera ook beleggers tot het vinden van verduurzamingskansen. “Want die zijn er zeker”, bevestigt hij. Het is bovendien zaak daar vooral niet te lang mee te wachten. “Dan loop je alleen nog maar achter de feiten aan”, waarschuwt Camera. “Niet alleen slurpt het onderhoud op termijn al je rendement op, ook krijg je op den duur gewoonweg je financiering niet meer rond”, voorspelt hij. “Banken willen nu al niet of nauwelijks nog leningen verstrekken voor woningen die een te laag energielabel hebben.”
Naast dergelijke ontmoedigingstactieken bemerkt Joshua Camera echter ook positieve stimulansen. “Sommige banken geven je bijvoorbeeld rentekorting op de financiering van woningen met energielabel A of verschaffen verduurzamingsfinancieringen, waarbij je een extra pot geld krijgt om de woning na aankoop mee te verduurzamen.”
Maak de juiste keuze wanneer het ertoe doet
Ondanks zijn terughoudendheid om in absolute cijfers een prijskaartje op verduurzaming te plakken, wil Joshua Camera toch één cruciale tip meegeven. “Uiteindelijk komt het aan op je mindset”, benadrukt hij. “Hoewel het bij lange na niet altijd mogelijk is om alle denkbare verduurzamingsmaatregelen toe te passen, maak je het verschil door de juiste keuze te maken wanneer het ertoe doet.”
Camera noemt de vervanging van een verouderde verwarmingsinstallatie als voorbeeld. “Vanaf 2026 ben je verplicht om bij de vervanging van je cv-ketel een duurzamer alternatief te installeren”, blikt hij vooruit. “Dan kun je natuurlijk alsnog in 2025 voor een gasgestookte variant kiezen, waarschijnlijk ben je dan een stuk goedkoper uit, maar daar is dan ook alles mee gezegd.” Camera focust in zulke gevallen op de lange termijn. “Zelfs al moet je nu interen op je rendement, je bent het bij wijze van spreken verplicht aan de volgende generaties om de duurzame keuze te maken”, meent hij. “En los van de morele kant van het verhaal, uiteindelijk verdien je wat je nu investeert terug op de langere termijn, doordat een goed onderhouden en up-to-date portefeuille in de toekomst minder onderhoud nodig heeft.”
Grootste winst op de lange termijn
Daarin is voor verhuurders dan ook de grootste winst te behalen. “Als je tevens de bewoner bent van de woning, is het effect van verduurzaming meteen merkbaar, doordat je maandelijkse energielasten een stuk lager uitvallen”, stipt Joshua Camera aan. “Als het een woning betreft die je aan anderen verhuurt, dan zie je het effect van je investering op minder directe wijze terug en heb je meer geduld nodig”, beklemtoont hij. “Waar je het dan pas echt aan terugverdient – want de hogere huurprijs die je ontvangt voor een verduurzaamd appartement weegt niet op tegen de investering – is de besparing op het onderhoud die de meeste verduurzamingsmaatregelen na verloop van tijd teweegbrengen.”
“Uiteindelijk is dat hoe je structureel en op efficiënte wijze aan een toekomstbestendige vastgoedportefeuille werkt”, meent Camera. “Dus hoe je het ook wendt of keert, duurzaam vastgoed komt iedereen ten goede, of je het nu betrekt op de bewoners, de eigenaren of de maatschappij in zijn geheel.”
Salderen voor verduurzamen woningen. Dat levert wat op. Transparant en de winst blijft lokaal bij de mensen. Zon op Dak voor schone stroom, Inductiekoken voor een keuken zonder gas en en een Warmtepomp LG 65 graden 9 KW voor verwarming. Salderen is succesvol voor verduurzamen woningen zonder gas tegen Energiearmoede. Dat moet zo blijven. Stem voor Salderen. Transparant en Eerlijk.