Kalimi Coffee uit Oeganda in Nederland

Een betere toekomst voor de Oegandese koffieboeren met hulp van Fortune Coffee

In Oeganda steunt Fortune Coffee al acht jaar een coöperatie van koffieboeren. Inmiddels werken duizend Oegandese boeren aan de teelt van hoogwaardige koffiebonen. Wat begon als een kleinschalig initiatief is nu uitgegroeid tot een volwaardige samenwerking. De zakelijke koffieleverancier investeerde in de begeleiding van de koffieboeren en maakte daarmee een verschil voor de lokale bevolking. De opbrengst van de plantages is inmiddels voldoende en de Kalimi koffiebonen zijn nu op de Nederlandse markt als espressomelange verkrijgbaar.

Directeur van Fortune Coffee Ton van der Tang over zijn beweegredenen: “Van goede koffie moet iedereen genieten, ook de koffieboer in Oeganda. Met onze steun door scholing, training en materialen bouwen deze koffieboeren een eigen duurzaam bestaan op. Honderden gezinnen zijn hierdoor inmiddels zelfvoorzienend.”

Kalimi Coffee

Oegandaproject

Sinds 2010 steunt Fortune Coffee het koffieproject van de Uganda Child Care Foundation (UCCF). Hun plantages bevinden zich in de arme provincie Rakai in Oeganda. Dit Afrikaanse land kampt al jaren met de gevolgen van HIV en aids. Via UCCF sponsorde Fortune honderd koffieboeren met elk driehonderd koffieplanten en in 2012 kwamen er nog honderd koffieboeren bij. Zij leerden hoe ze de planten moeten verzorgen om zo een eigen inkomen te genereren.

Ondersteuning

In 2014 is nabij de plantages een grote opslagloods gebouwd. Op deze manier ondersteunt Fortune Coffee de koffieboeren. Ze kunnen grote hoeveelheden koffie gezamenlijk aanbieden en wachten met de verkoop tot de koffieprijzen op orde zijn. In de afgelopen jaren is er flink uitgebreid en vorig jaar werd een koffiesorteermachine geïnstalleerd, waardoor de koffiebonen van betere kwaliteit zijn. Door het gunstige klimaat zijn er twee oogsten per jaar.

Win-win

Fortune Coffee wil dat de leveranciers eerlijk verdienen aan de productie van koffiebonen. Via dit project is er volledige transparantie in de keten van het productieproces, van de plantage tot aan het kopje koffie dat je drinkt. Van der Tang: “Zowel kwaliteit als maatschappelijke verantwoordelijkheid geven een goede smaak aan onze Kalimi Coffee. Een deel van de omzet gaat weer terug naar dit project. De cirkel is daarmee rond.”

Kalimi Coffee 2

Betty Kalimi

De bonen zijn vernoemd naar de Oegandese koffieboerin Betty Kalimi. Zij is weduwe en moeder van zes kinderen en sinds de start van het project betrokken. Binnen acht jaar breidde ze haar plantage uit tot 550 koffieplanten. De laatste oogst bracht 254 kilo koffiebonen op. Haar kinderen gaan nu naar school dankzij deze plantage. Door haar succes is zij het trotse gezicht van de Kalimi koffiebonen en een voorbeeld voor de lokale koffieboeren. Inmiddels is het eindresultaat aan haar overhandigd.

Kenmerken Kalimi Coffee

De Kalimi Coffee uit Oeganda is een kwalitatief hoogwaardige espressokoffie geschikt voor een bonenautomaat. De smaak is karaktervol met zachte karamel, heeft een delicate frisheid van rode bessen en heeft een afdronk met nuances van pure chocolade en hazelnoten. De koffiebonen zijn samengesteld uit 35% robustabonen en 65% arabicabonen.

Over Kalimi Coffee

De Oegandese Kalimi koffiebonen zijn vernoemd naar koffieboerin Betty Kalimi en sinds 2018 verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Als hardwerkende weduwe en moeder van zes kinderen heeft Betty haar eigen koffieplantage gestart in 2010 met driehonderd planten onder leiding van Pastor Fred. Inmiddels is zij een van de duizend koffieboeren met in totaal 550 koffieplanten via de Uganda Child Care Foundation (UCCF). De afzet van de koffie wordt gegarandeerd door de Uganda Coffee Development Authority (UCDA). Vele gezinnen hebben door dit project net als Betty Kalimi een toekomst.

Maatschappelijk verantwoord

Bij Fortune Coffee is ondernemen iets terugdoen voor een betere wereld, ook voor mensen die het minder hebben. Maatschappelijk verantwoorde keuzes maken is de standaard en doorgevoerd in de gehele organisatie. Waar mogelijk bevatten de producten een erkend keurmerk, zoals Fairtrade of Rainforest Alliance (UTZ Certified valt hier ook onder). Koffieboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun koffie zonder onnodige belasting voor het milieu. De verpakkingen bevatten duurzame synthetische materialen in plaats van aluminium. Hierdoor worden de natuur en tropische regenwouden niet beschadigd. De Koffieautomaten en waterfilters worden op een verantwoorde manier gerecycled en voorkomt onnodig afval en verkleint de ecologische afdruk van de waterfilters. Ook de Fortune-adviseurs zijn verspreidt door heel Nederland, waardoor geen onnodige kilometers worden afgelegd.

Over Fortune Coffee

Fortune Coffee begrijpt hoe belangrijk koffie is. Koffie verbindt mensen. Daarom levert Fortune goede en duurzame koffie voor bedrijven en organisaties. Als specialist in koffie en koffieautomaten voorzien de ondernemers van Fortune klanten in heel Nederland van koffie, thee en warme dranken. Meer informatie: www.fortune.nl.

 

Geef een antwoord