Mechelen zet ecotoilet GreenPee in tegen wildplassen

In Mechelen staat vanaf vandaag een ecotoilet, dat ingezet wordt in de strijd tegen wildplassen. Het is het eerste in zijn soort in België. Het toilet wordt na de zomer geëvalueerd en als het succesvol blijkt overweegt de stad er nog meer aan te kopen. In Parijs zorgde de urinoirs begin deze week voor ophef. Het ecotoilet werd verwerkt in een plantenbak en de urine wordt gerecupereerd als meststof voor plantjes. In Amsterdam staan er al vier die enorm succesvol blijken. Ook Parijs telt vier eco-urinoirs, maar enkele buurtbewoners startten al een petitie tegen de “lelijke” rode plasbak op het Île Saint-Louis omdat ze het stadszicht zouden ontsieren.

ecotoilet

Ecotoilet, de GreenPee. Foto © Joel Hoylaerts / Photonews 

Wildplassen in steden

Het Mechelse stadsbestuur heeft nu een eigen actieplan opgestart om wildplassen tegen te gaan. Naast het ter beschikking stellen van het sanitair in horecazaken worden ook ‘vuile’ hoekjes opgesmukt. Eentje daarvan, aan de Minderbroedersgang, krijgt het allereerste ecotoilet tegen wildplassen in België, de GreenPee.

Ecotoilet GreenPee

“Het is een grote plantenbak waarbij de urine wordt opgevangen in een bak vol hennepvezels”, zegt Richard de Vries van Urban Senses, het bedrijf dat de GreenPee ontwikkelde. “Urine bevat fosfaten en die zijn heel voedzaam voor planten. Samen met de hennepvezels wordt een compost gemaakt dat kan worden gebruikt om de planten te bemesten.” De GreenPee moet elke twee à drie weken worden leeggemaakt en aangevuld met nieuwe hennepvezels, een taak die de uitvoeringsdiensten voor hun rekening zullen nemen. “Er is een overloop voorzien dus in principe kan de GreenPee nooit overstromen, ook niet bij hevige regenval”, zegt de Vries nog.

Evaluatie

Na de zomer wordt geëvalueerd of het inzetten van dit ecologisch toilet het wildplassen heeft kunnen inperken. “Op wildplassen staat een GAS-boete van 350 euro, wij hopen dat mensen de voorkeur zullen geven aan deze ecologische oplossing”, zegt schepen van Preventie Stefaan Deleus (CD&V). De GreenPee kost 3.500 euro, verschillende andere steden in België toonden al interesse in het project.

Bron: www.hln.be

 

Geef een reactie