Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland op koers voor het behalen van het doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030.
Onderzoek voedselverspilling huishoudens
De resultaten komen uit het onderzoek* naar voedselverspilling in huishoudens, dat driejaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onder begeleiding van Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen University & Research en Rijkswaterstaat. Sinds de eerste meting in 2010 is er een daling te zien. In 2010 werd er nog 48,0 kilo vast voedsel verspild, in 2016 was dit 41,2 kilo en dit jaar 34,3 kilo**. Nederlanders verspilden afgelopen jaren vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Bij deze is producten is echter nog steeds de grootste winst te behalen.
Daarnaast verspilden huishoudens ook minder vloeistoffen (koffie, thee, melk, frisdrank, sap, etc.) via de gootsteen of het toilet. In 2019 werd naar schatting 45,5 liter vloeistof per persoon weggespoeld; ruim 11 liter minder dan in 2016 (57,3 l).
Op weg naar halvering
Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, is optimistisch. “Dit is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. Het is belangrijk dat iedereen zich inzet, want elke kilo telt.” Het doel is de voedselverspilling in 2030 minimaal te halveren. Niet alleen thuis, maar in de hele keten …Lees verder
Lees verder op bron: www.voedingscentrum.nl
Door: Dr. Ir. Corné van Dooren. Expert Duurzaam Eten