Noorwegen bouwt grootste windmolenpark op land van Europa

Windmolenpark: de Noorse elektriciteitsproducent Statkraft heeft “het grootste windmolenproject op het Europese vasteland” aangekondigd. Samen met enkele partners gaat het bedrijf 1,1 miljard euro investeren in de bouw van in totaal 278 windturbines in de regio rond Trondheim, centraal in Noorwegen.

Zes maal windmolenpark

De bouw van de windmolens, die verspreid zullen worden over zes parken, zou in de lente moeten beginnen. Ze zouden in 2020 operationeel moeten zijn. Het project heeft een totale capaciteit van 1.000 megawatt, “wat meer is dan de huidige totale geïnstalleerde capaciteit aan windenergie in Noorwegen”. De windmolens zullen voldoende energie opwekken om 170.000 Noorse gezinnen van elektriciteit en verwarming te voorzien.

Windmolenpark

Noorse staat

Het project heeft een woelige rit achter de rug. Vorige zomer was het opgeborgen omdat het onvoldoende rendabel zou zijn, maar in november werd het onder druk van de Noorse staat (100 procent aandeelhouder van Statkraft) vanonder het stof gehaald om een voordeligere oplossing te zoeken.

Samenwerking

Het project omvat Statkraft (52,1 procent), het lokale energiebedrijf TrønderEnergi (7,9 procent) en het Zwitserse consortium Nordic Wind Power (40 procent), met daarin Credit Suisse Energy Infrastructure Partners en de Zwitserse energiegroep BKW. De windturbines worden geleverd door het Deense Vestas Wind Systems.

Bron: deredactie.be

unknown

2286545015

duurzaam-actueel1

Geef een reactie