Op naar een mooie lente met een duurzaam tuinhuis

Het ziet er buiten nog allesbehalve zomers uit, maar het opkomen van de eerste krokussen betekent dat de lente weer in zicht is. Met een tuinhuis haal je meer uit de ruimte in je tuin. Niet alleen in lente maar álle dagen van het jaar.

tuinhuis

Foto via Fonteyn.nl

De voordelen van een tuinhuis

Een tuinhuis biedt veel voordelen en is beschikbaar in allerlei formaten en soorten. Voor iedere tuin en voor elk doel wat wils. Het grootste voordeel is dat je met een tuinhuis alle kanten op kunt. Tuinhuizen zijn bijvoorbeeld erg handig als extra opbergruimte; voor je tuinmeubels, fietsen, gereedschap of voor de planten in de winter.

In een tuinhuis met overkapping beleef je de natuur intenser en biedt ook mogelijkheden om buiten te zitten wanneer het regent. Een tuinhuis kun je daarbij gebruiken als (extra) logeermogelijkheid of als heerlijke plek om je terug te trekken en helemaal tot rust te komen. Heb je er wel eens aan gedacht om een tuinhuis als kantoor te gebruiken? Ideaal in deze tijd waarin thuiswerken de nieuwe norm is.

Soorten tuinhuizen

Voor welke soort tuinhuis je kiest, hangt voornamelijk af voor welk doel je het gaat gebruiken. Wil je paneelbouw of juist een blokhut? Ga je voor een cottage stijl of gaat je voorkeur eerder naar een modern ontwerp? Als inspiratie een paar soorten tuinhuizen op een rij:

· Tuinhuis met overkapping of veranda

Een tuinhuis met overkapping is ideaal om buiten te kunnen zitten wanneer het regent. Of juist als verkoelende schaduwplek wanneer de zon fel schijnt. Daarbij ziet het er ook nog eens erg sfeervol uit.

· Tuinhuis met carport

Als je geen garage hebt, dan is een tuinhuis met carport een prima alternatief. Dit beschermt je ‘waardevolle bezit op wielen’ tegen vallende takken of weersomstandigheden zoals sneeuw en hagel. Een carport kan volledig of gedeeltelijk overdekt zijn en kan dus goed dienen als een volledige garage.

· Hoektuinhuis

Een hoektuinhuis is ideaal als je niet zoveel ruimte hebt of wanneer je de ruimte in je tuin zo optimaal mogelijk wil benutten. Hoektuinhuizen hebben vaak een landelijke stijl en bestaan uit vijf of zes hoeken. Je kunt kiezen voor een hoektuinhuis met een plat dak, piramidedak en /of een luifel.

· Chalet of blokhut

Het verschil tussen een tuinhuis en chalet of blokhut heeft alleen te maken met het technische uiterlijk van het gebouw. Ze zijn allebei geschikt als hobby ruimte, atelier of tuinkantoor. Een tuinhuis wordt over het algemeen vaker in een kleinere tuin gebruikt.

Duurzame tuinhuizen

Voor duurzame tuinhuizen wordt meestal hout gebruikt. Vurenhout en grenen zijn populaire soorten. Een exemplaar van kunststof of metaal is meestal goedkoper en vraagt minder onderhoud. Maar gezien de milieubelasting van dit materiaal, is dit niet de meest duurzame keus. Let bij een tuinhuis van hout in ieder geval op het soort dat wordt gebruikt. Hout uit duurzaam beheerde bossen is te herkennen aan de logo’s van FSC en PEFC.

Een tuinhuis van hout wordt geïmpregneerd met een beschermend product zodat die onder andere waterdicht is. De meeste impregneermiddelen zijn niet vriendelijk voor het milieu. Toch gaat je tuinhuis hierdoor aanzienlijk langer mee dus in dat opzicht is het wel duurzaam. Wanneer je verwarming in je tuinhuis wilt, is infrarood een veilige en duurzame keuze. Neem bijvoorbeeld een infrarode paneelverwarming. Zo kun je ook op koudere dagen optimaal van je tuinhuis genieten. Om schimmel te voorkomen zorg je daarbij voor een goede ventilatie.

Je kunt kiezen voor een kant-en-klaar tuinhuis of je laat er eentje op maat maken. Wat je ook kiest; een tuinhuis is praktisch, mooi en altijd een waardevolle investering. Van een duurzaam tuinhuis heb je minimaal 10 jaar plezier!

 

Geef een reactie