Oranje energie, wat is dat eigenlijk?

Windmolens versieren meer en meer de natuur en vanuit het vliegtuig zie je alsmaar meer zonnepanelen blinken op de daken. Het mag duidelijk zijn: groene energie wordt steeds populairder. Maar heb je wel al eens van oranje energie gehoord?

 

Wat is oranje energie?

Oranje energie is eigenlijk gewoon groene energie die in Nederland wordt opgewekt. Het is energie die wordt geproduceerd uit ‘groene’ bronnen, denk maar aan de zon, de wind, het water, de bodem en biomassa. Groene energie wordt ook wel duurzame energie genoemd, omdat deze bronnen nooit uit te putten zijn. Daarin verschilt groene energie dus van grijze energie. Die laatste wordt opgewekt uit brandstoffen waarvan helaas geen onuitputbare bron bestaat. Zo raken gas, olie en alle soorten kolen langzaam op. De energie die hieruit opgewekt wordt, is dus niet duurzaam en draagt daarnaast ook nog eens bij aan de vervuiling én de opwarming van de aarde. Sinds enkele jaren bestaat er nu dus ook oranje energie. Zo wordt de groene energie die vanuit Nederland komt, genoemd.

Oranje energie

Bron: pixabay / Artiest: skitterphoto

Nederlandse wind zorgt voor oranje energie

Duurzame energie die in Nederland wordt geproduceerd, wordt dus oranje energie genoemd. De wind en – ondanks het vaak slechte weer – de zon zijn de belangrijkste bronnen voor deze energie in Nederland. Uit waterkracht wordt in Nederland niet zo veel energie gehaald. Omdat er veel wind is in Nederland, is windenergie de

goedkoopste én meest duurzame bron om groene energie op te wekken. Eind 2015 telde Nederland ruim 3.000 windmolens, waarvan het grootste deel op land en een 300-tal in de Noordzee. De windmolens zorgden voor zo’n 5% van de elektriciteitsbehoefte. De Nederlandse overheid wil tegen eind 2023 dat aandeel verhogen: ze stellen dat tegen dan maar liefst 16% van het energiegebruik in het land via een duurzame weg moet worden opgewekt. Hierbij zullen de windmolens een grote rol moeten spelen.

Grijze energie vermomd als groene energie

Elke megawattuur die wordt geproduceerd via een duurzame weg, krijgt een GvO (Garantie van Oorsprong). Dat is een groen certificaat dat aangeeft of de energie wel op een duurzame manier werd opgewekt. In Europa zijn alle landen automatisch aangesloten bij de GvO en mogen ze deze groene certificaten vrij aan elkaar verkopen. Zo kan Nederland bijvoorbeeld het tekort aan groene stroom opvangen door GvO’s te kopen van een duurzame leverancier uit een andere Europees land. Door al dat handelen kan het helaas zijn dat grijze energie zo onterecht wordt verkocht als groene energie. Daarom is oranje energie een goede investering. Hierbij weet je 100% zeker dat de energie echt duurzaam is én dat de Garantie van Oorsprong niet werd gekocht. Oranje energie is dus eerlijke én groene stroom afkomstig uit Nederland.

Nederlandse energieleveranciers

Door de productie van oranje energie, komt de groene stroom in Nederland steeds meer van ‘eigen kweek’. Het is dus een echt nationaal handelsproduct geworden. Omdat de Nederlandse overheid meer wil gaan investeren in duurzame energie in eigen land, zal de productie van oranje stroom ongetwijfeld nog stijgen en goedkoper worden. Het aantal huishoudens dat voor oranje stroom kiest, neemt meer en meer toe. Denk jij er ook aan om voor Nederlandse energie te kiezen en zo te zorgen voor een betere en gezondere wereld? Houd dan in je achterhoofd dat oranje energie amper duurder is dan de klassieke grijze energie én dat deze energie steeds goedkoper wordt. Ga zeker ook energieprijzen vergelijken, want elke Nederlandse energieleverancier vraagt wel een andere prijs.

 

Geef een reactie