Personeelstekort? Dit gebeurt er met de vitaliteit van je bedrijf

Personeelstekort is een uitdaging voor bedrijven en het aantal beschikbare werkzoekenden is momenteel beperkt. Personeelstekort heeft gevolgen voor de vitaliteit van je bedrijf. Voor de gezondheid van je werknemers maar ook voor de (financiële) gezondheid van je organisatie.

Ondernemen is “een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal”

Als bedrijf probeer je voortdurend nieuwe kansen te zoeken om je organisatie duurzaam te houden. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor je activiteiten, waarbij je zoveel mogelijk rekening houdt met mens, milieu en maatschappij.

Personeelstekort

De ontwikkeling van duurzame initiatieven of het uitbreiden van productiecapaciteit biedt winstverhogende kansen. Voor deze mogelijkheid heb je nieuw personeel nodig. Daarbij brengen nieuwe medewerkers kennis met zich mee. Soms is het aantrekken van nieuw personeel dan ook geen luxe maar een noodzaak voor de vitaliteit en flexibiliteit van je bedrijf.

Vitaliteit van personeel: werkdruk en ziekteverzuim

Onderzoek laat zien dat ongeveer één op de zes werknemers last heeft van burn-out gerelateerde klachten. Een serieus probleem dus. De belangrijkste oorzaak hiervan is een te hoge werklast. Vakbond FNV geeft zelfs aan dat circa één op de drie werknemers last heeft van werkdruk. Hierdoor is kans op ziekteverzuim groter. Werknemers die met overspanningsklachten of een burn-out thuis zitten, zijn vaak lang uit de running.

Tijdig nieuw personeel aantrekken is geen luxe maar een ‘must’

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden; personeel is het belangrijkste kapitaal binnen een bedrijf. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever altijd voldoende werknemers in dienst te hebben. Niet alleen om het werk behapbaar te houden, ook om het werk van uitgevallen medewerkers tijdig te kunnen opvangen. Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen. Er bestaan verschillende websites waarop je vacatures kunt aanbieden. Een vacature plaatsen op zo’n website helpt je organisatie nieuw personeel aan te trekken.

Een verhoogde werkdruk gaat enerzijds over het “gevoel” van teveel werk. Dit heeft onder andere te maken met stressbestendigheid, psychische gezondheid, prioriteiten stellen en efficiënt met je tijd om kunnen gaan. Anderzijds kunnen medewerkers op al deze punten positief scoren maar lopen ze alsnog vast wanneer er simpelweg té veel werk in té weinig tijd gedaan moet worden. Er zit een grens aan wat je als werkgever aan flexibiliteit van je personeel kunt verwachten.

Vitaliteit van de organisatie: continuïteitsgevaar

Een ander risico van personeelstekort zit in de continuïteit van je organisatie. Deze komt in gevaar als processen niet meer (volledig of goed) worden uitgevoerd door een ontbrekende schakel. Of denk aan vakkennis die verloren gaat bij het uitstromen van medewerkers waar nog geen vervanger voor is. Met alle gevolgen van dien voor je bedrijf.

Nieuwe medewerkers door vacatures plaatsen op internet

Een vacature op internet plaatsen hoeft geen geld te kosten. Zoals bijvoorbeeld op werkzoeken.nl waar je binnen 24 uur meer dan 430.000 potentiële kandidaten kunt bereiken.

Daarbij is het belangrijk je als bedrijf goed te profileren. Wanneer werkzoekenden bijvoorbeeld kijken naar een uitdagende vacature in Den Haag of Amsterdam. Hoe onderscheid je jezelf van die tientallen andere bedrijven met vacatures?

Steeds meer werkzoekenden vinden duurzaamheid van de werkgever een belangrijke factor. Staat duurzaamheid hoog in het vaandel? Laat dat vooral terug komen in de vacaturetekst. Ook bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden of werksfeer zijn punten waarin je je als bedrijf kunt onderscheiden. Door te laten zien wie het bedrijf is en waar het voor staat, vind je makkelijker en sneller de meest passende kandidaat.

Duurzaam personeelsbestand door scholing

Een duurzaam personeelsbestand bereik je ook door het aanbieden van cursussen en opleidingen aan je huidige werknemers. Deze medewerkers zijn hierna op verschillende plekken inzetbaar. Combineer scholing bijvoorbeeld met automatisering van processen. Medewerkers die voorheen werkzaam waren in deze processen, kunnen nu ingezet worden op plekken waar je een tekort aan mankracht hebt.

Zorg er te allen tijde voor dat een (dreigend) personeelstekort niet ten koste gaat van de vitaliteit van je bedrijf. Voor je werknemers én je organisatie.

Door: Ellen Oortwijn 

 

Geef een reactie