Ruim 1000 deelnemers voor Climathon Nederland

Climathon Nederland : EIT Climate-KIC en haar partners Stichting Technotrend, Stichting Hart voor Prins Alexander en The Patching Zone organiseerden in november verschillende online Climathons in Nederland als onderdeel van een wereldwijde klimaathackathon. Jong en oud, uit verschillende hoeken en lagen van de bevolking, dachten mee over klimaat- en wateruitdagingen in Nederland. Dit resulteerde in concrete oplossingen die in 2021 gerealiseerd zullen worden.

Climathon

Climathon Rotterdam Waterproef 2020 en het vervolg

Ruim 80 deelnemers bogen zich over drie watervraagstukken – droge voeten, watereducatie in speeltuin en het gebouw als watermachine – in Rotterdam Prins Alexander, dat door klimaatverandering en bodemdaling de nodige wateruitdagingen kent. Naast interessante technische mogelijkheden, werd het vergroten van water- en klimaatbewustwording bij bewoners als prioriteit benoemd. Kleine initiatieven, op plekken midden in de buurt, zoals de speeltuin Het Lage Land, zorgen ervoor dat mensen in beweging komen en zelf (klimaat)actie gaan ondernemen. De studenten van de Willem de Kooning Academie gaven alvast een voorproefje van de Waterproof Speeltuin, radio-uitzending De Waterstand en Expeditie Balkon. Net na de Climathon heeft Citylab010 een subsidie van EUR 60.000 toegekend aan de organisatoren Stichting Hart voor Prins Alexander en The Patching Zone voor een vervolg op het project Waterproef in 2021.

Climathon Rotterdam laat zien dat door actiegericht samen te werken er een beweging in een wijk tot stand gebracht kan worden op thema’s als klimaat en water. Daarmee levert het een essentiële bijdrage aan het klimaatprogramma van Rotterdam. Wij zijn heel tevreden met de uitkomsten en gaan geïnspireerd verder met Waterproef 2021!’ – Herman van Dongen, projectleider Climathon Rotterdam

Young Climathons: spaarzegels op duurzame producten

Ook jongeren kwamen in actie. Meer dan 1000 leerlingen van verschillende scholen in Amsterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Zeist en Amersfoort deden mee aan de Young Climathons, georganiseerd door Stichting Technotrend. Young Climathon is een ‘snelkookpan’, waarbij leerlingen één schooldag de tijd krijgen om een echte klimaatuitdaging van een bedrijf op te lossen.

In Den Haag en Delft werkten twee middelbare scholen, International School The Hague en Grotius College Delft, aan het thema waterbeheer. Hier werden onder andere reusachtige watertonnen bedacht voor de opvang en het hergebruik van regenwater. Ook ‘nudgen’- mensen een duwtje in de duurzame richting geven – werd als oplossing genoemd, bijvoorbeeld door de duurzame producten een prominentere plek in winkels te geven, op verpakkingen tips te geven over een duurzame levensstijl en spaarzegels uit te reiken voor duurzame producten.

In Zeist ging het over warmtetransitie, het isoleren van bestaande woningen en het betrekken van bewoners. Oplossingen daar waren een hybride warmtesysteem, aangedreven door een windmolen die de bewoners samen leasen. In Amersfoort ging het om duurzame mobiliteit; leerlingen stelden voor om elektrische auto’s, scooters en fietsen te delen. Ze dachten daarbij aan een gezamenlijke garage met wasserij en bibliotheek en een app voor het reserveren.

Climathon

DigiEduHack: Digitaal doolhof over hittestress

Tijdens de DigiEduHacks – eveneens door Stichting Technotrend georganiseerd – in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gingen 20 teams de uitdaging aan om klimaatvraagstukken een plek te geven in het digitale onderwijs van de toekomst. Het bedrijf NatureDesk ging bijvoorbeeld een ‘hack’ aan met leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem en een internationaal studententeam van Hogeschool Breda om te kijken hoe er gezonder en groener geleefd en gewerkt kan worden in Amsterdam. De leerlingen kregen een groen-blauwe kaart (natuur en water) van Amsterdam voorgelegd met het verzoek om dit te vertalen in een game. Dit leverde oplossingen op zoals een digitaal doolhof over hittestress (2 VWO), een escaperoom over circulariteit (4 HAVO) en een game met duurzame opdrachten (studenten van de Hogeschool Breda).

Ook meedoen in 2021?

‘Climathons verbinden jongeren, vrienden, ouders, bewoners, overheidsinstanties, bedrijven, ngo’s. Iedereen kan meedoen! Het kan resulteren in systeeminnovaties, die ingewikkeld maar noodzakelijk zijn. Maar ook in de meest simpele, voor de hand liggende en betaalbare ideeën die iedereen zelf kan toepassen. Climathons als onderdeel van wereldwijde klimaatactie zijn uiterst effectief.’ – Savitri Groag, Innovation Lead EIT Climate-KIC

Wilt u volgend jaar ook deelnemen aan de Climathons en/of heeft u klimaatvraagstukken die u wilt inbrengen, neem dan s.v.p. contact op met Savitri Groag, Innovation Lead EIT Climate-KIC, e-mailadres: savitri.groag@climate-kic.org en mobiel nummer: 06-21372659. Voor meer informatie:

EIT Climate-KIC
Climathon Rotterdam 2020
Young Climathons Nederland

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign