Steeds meer mensen rijden elektrisch en dat brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo kun je met een elektrische auto naast milieu- en kostenbesparend rijden zelfs geld verdienen. Daarvoor maak je gebruik van zogeheten vehicle-to-grid (V2G)-technologie. Zonneplan becijferde hoe je geld kunt verdienen door stroom in je auto op te slaan tijdens goedkope momenten en juist weer te verkopen op dure momenten. De exacte opbrengsten zijn uiteraard per situatie sterk verschillend, maar het energiebedrijf acht een winst van een kleine tweeduizend euro per jaar realistisch.
Belangrijke rol
Elektrische auto’s zouden op deze manier een belangrijke rol kunnen spelen in het balanceren van het elektriciteitsnet. Door stroom af te nemen op momenten met veel wind- en zonne-energie en die stroom weer vrij te geven op momenten met veel vraag wordt de piek in aanbod afgevlakt en de piek in vraag juist opgevangen. Belangrijk is daarbij dat EV-bezitters hun accu dan ook (deels) ter beschikking stellen aan het energiebedrijf, zodat de auto ingezet kan op momenten van onbalans op het net. De vergoedingen daarvoor zijn doorgaans nog hoger dan de uurprijzen die een dag van tevoren vastgesteld worden.
Laden op uurprijzen
Dit werkt vanzelfsprekend alleen wanneer je thuis kunt opladen en gebruikmaakt van een energiecontract op basis van dynamische prijzen. De prijs voor stroom wisselt dan elk uur. ‘s Middags en ‘s nachts zijn de prijzen laag, ‘s ochtends en ‘s avonds juist hoog. Dat maakt dat je theoretisch gezien twee volledige laadcycli per dag kunt realiseren: ‘s nachts laden, ‘s ochtends ontladen en ‘s middags opnieuw laden om ‘s avonds weer te ontladen. Op werkdagen is het echter realistischer dat je de overgebleven stroom in de accu ‘s avonds verkoopt en ‘s nachts weer gaat laden. Zonneplan hield daarmee rekening in haar berekeningen.
Een gemiddelde elektrische auto beschikt over een accucapaciteit van 68 kilowattuur (kWh) en verbruikt per kilometer gemiddeld 0,198 kWh. Als je vijf dagen per week naar het werk rijdt en de woon-werkafstand bedraagt 20 kilometer, dan kun je per dag ruim vijf euro winst maken, volgens de berekeningen van Zonneplan. Werk je regelmatig thuis of rijd je in het weekend weinig, dan kun je nog meer verdienen.
V2G nog weinig toegankelijk
Helaas ondersteunen nog maar weinig elektrische auto’s deze functionaliteit. Vooralsnog zijn dit alleen de Nissan Leaf, de Kia e-Soul en de Mitsubishi Outlander PHEV. Uit vrees voor snellere accudegradatie zijn autofabrikanten vooralsnog niet voornemens V2G op grote schaal aan te bieden. Onderzoek zou moeten uitwijzen in hoeverre moderne accu’s daadwerkelijk sneller capaciteit verliezen wanneer ze dagelijks laden en ontladen. Daarnaast zullen ook laadpalen geschikt moeten zijn voor V2G-technologie, wat momenteel bij de meeste laadpalen niet het geval is.
Bron: zonneplan.nl
In 2012 betaalde ik 250 euro per maand gas en licht. In 2012 Zonnepanelen geinstalleerd, Inductiekoken en Warmtepomp. geen Gas meer nodig. Opbrengst 3000 euro per jaar. Energierekening zou nu 3 x zo hoog zijn. 750 euro per maand. 9000 per jaar. dat is mooi verdient met Zon op Dak, Inductiekoken en Warmtepomp.
Mooi idee, jammer dat de fabrikant dit niet ondersteund. De ionic 5 is voorbereid maar doet het niet. Van de 3 genoemde modellen schat ik in dat ze geen 68 kwh beschikbaar hebben, dan valt de berekening ook weer anders uit. Al met een belofte, maar nog weinig reëel.
Allemaal leuke ideeën, maar je wilt toch een auto voor de deur, met een volle accu? Voor een thuisaccu, komt die software, terug leveren met een dynamisch prijzen kontrakt, mondjesmaat beschikbaar voor de omvormers. Stroom prijzen gaan dan per 15 minuten dacht ik. En je kunt dan op de omvormer instellen, hoever wil je de accu laten ontladen? in %. Want je wilt reserve hebben, bij geen stroom op het NET. daarom heb je ook een thuisaccu. Want het is alleen nog wachten, dat heel het NET crasht.
Werkt alleen als er een verplichting komt vanuit de EU voor het leveren van auto met v2g functie. En dan zou het een oplossing wezen voor het overbelaste netwerk. Een overvolle accu willen hebben is natuur alleen nodig voor de lange ritten die maar voor 10 % van alle ritten nodig zijn en ja daar kun je prima rekening mee houden.