Verduurzamen van de woning: isolatie eerst!

Verduurzamen van de woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. De investering verdient zich snel terug. Bij iedere ingreep neemt de energierekening af en het comfort toe. Lees hier hoe je dit al snel kunt bereiken.

Isoleren

Bij woningen die nog een gasaansluiting hebben, bestaat de energierekening uit twee delen: elektra- en gaskosten. De grootste besparing op de energierekening is te halen op het gasverbruik. Uiteindelijk gaan we met zijn allen van het gas af. Gas zorgt voor te veel CO2-uitstoot. Van het gasverbruik van een gemiddelde woning is ongeveer driekwart voor het verwarmen van het huis en warm water. Isolatie van de woning is de belangrijkste stap.

redwellinfraroodverwarming.nl

Muur en dak

Spouwmuurisolatie verdient zichzelf het snelst terug, vaak binnen vier jaar. Omdat warme lucht stijgt, verdwijnt de meeste energie via het dak. Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers. Veel daken zijn matig geïsoleerd en verliezen waardevolle warmte. Het isoleren van een schuin dak op een tussenwoning wordt in ongeveer acht jaar terugverdiend.

Vloer

Op een niet-geïsoleerde begane grondvloer wordt de kou gevoeld. Met vloer isolatiefolie aan te brengen tegen de onderkant van de vloer wordt dat voorkomen. Bij kruipruimtes is het nog beter om te kiezen voor bodemisolatie door middel van een laag isolerende EPS-parels. Daarmee neemt de luchtvochtigheid in de woning af, wat zorgt voor een comfortabeler, maar ook gezondere leefruimte.

Ramen

Goed geïsoleerde ramen zorgen voor een fijne temperatuur in de winter en in de zomer. Minimaal HR++ glas isoleert tot zes keer beter dan enkelglas. Het bestaat uit twee glasplaten met gas ertussen, wat zorgt voor extra isolatie.

Infrarood verwarmen

Zonnepanelen en een warmtepomp zijn eigen duurzame energiebronnen. De investering bij zonnepanelen is gemiddeld na ongeveer zeven jaar terugverdiend. Met de volledig groene elektriciteit die opwekt wordt, kun je de woning ook verwarmen met een warmtepomp of infrarood verwarming. Infrarood panelen werken volledig op elektriciteit. Bovendien kunnen infraroodpanelen uitstekend worden gecombineerd met een warmtepomp. Hierbij zorgen de infrarood panelen voor een behaaglijke warmte, terwijl de warmtepomp duurzaam verwarmd tapwater aanlevert. Op redwellinfraroodverwarming.nl wordt alle informatie gegeven.

Energiebesparende maatregelen leveren meteen meer comfort op, de energierekening gaat omlaag en je draagt bij aan een beter klimaat. Zorg wel voor een blijvende goede luchtkwaliteit door voldoende ventilatie.

 

One Response to Verduurzamen van de woning: isolatie eerst!

Geef een reactie