Op verschillende manieren kunnen houten kasten als duurzaam worden gezien; iets wat natuurlijk niet voor alle type houten kasten geldt, maar zeker wel voor een specifieke groep kasten. Om te weten of houten kasten duurzaam zijn kun je naar verschillende aspecten kijken, die we in dit artikel met je doornemen.
Duurzame houten kasten door verantwoord hout
Nieuw hout is duurzaam zolang het uit verantwoord beheerde bossen komt. Dit betekent dat de bomen op een specifieke manier worden geplant en gekapt, wat ervoor zorgt dat het bos in stand blijft en zich kan herstellen. Deze bossen worden speciaal aangelegd voor het gebruik van het hout voor meubelen bijvoorbeeld. Ook kan er gekeken worden naar de groei van de boom; een populier is veel sneller volwassen dan een eik bijvoorbeeld. Is eikenhout daardoor minder duurzaam? Niet bepaald, aangezien eikenhout soms wel eeuwen mee kan gaan. Het mooie is dat afgedankt eikenhout vaak weer een tweede leven krijgt, omdat het zich bij uitstek leent om gerecycled te worden.
Wist je overigens dat houtsoorten (of grassoorten beter gezegd) als rotan en bamboe zeer snel groeien; schaf je meubilair aan wat (deels) bestaat uit rotan of bamboe, dan gebruik je duurzame natuurlijke producten, want de kap van rotan en bamboe veroorzaken geen kaalslag en aanslag op het milieu.
Duurzaamheid door recyclebaar hout
We kennen allemaal wel sloophouten kasten. De charme ligt ‘m in de vergane kleurschakeringen die bij elkaar gevoegd worden en zo weer een nieuwe houten kast vormen! Maar waar komt dit sloophout nu precies vandaan? Vaak is het hout afkomstig van gebouwen en dergelijke die gesloopt worden, zoals bijvoorbeeld oude pakhuizen, fabrieken, bruggen of oude huizen. Sloophouten kasten kunnen op verschillende manieren gemaakt worden, bijvoorbeeld door het hout te behandelen en opnieuw te gebruiken in zijn oorspronkelijke vorm, of door het te bewerken en te combineren met andere materialen om er iets nieuws van te maken. Zo ontstaat er vaak een unieke en bijzondere kast, omdat het hout meestal de nodige imperfecties kent, zoals knoesten en slijtage plekken. Daarnaast kan het gebruik van sloophout een manier zijn om middelen te besparen en tegelijkertijd bij te dragen aan het verminderen van afval.
Duurzaamheid door lange levensduur
Je kunt zelf een bijdrage leveren aan de levensduur van je houten meubelen, waaronder kasten. Behandel je houten kast minstens eenmaal per jaar met een houtbeschermingsmiddel zoals een speciale was. Het hout wordt hiermee beschermd tegen vocht, maar ook tegen droogte. Door een constante droge luchtvochtigheid in een ruimte kan het hout gaan scheuren, waardoor het meubel uiteindelijk niet de tand des tijds zal doorstaan.
Tot slot
Wil jij waar mogelijk duurzame meubels kopen? In dat geval koop je ofwel tweedehands, of je koopt kasten van sloophout en/of houten kasten die bestaan uit duurzame houtsoorten. Daarnaast draag je zelf ook bij aan duurzaam omgaan met meubilair, door niet om de paar jaar een kwalitatief goed meubelstuk te vervangen voor het andere, alleen vanwege het feit dat je weer eens wat nieuws wilt. Van deze gedachte moeten wij met zijn allen een beetje af – houd dit in gedachten tijdens je nieuwe aankoop.