Winterswijk wint European Green City Awards 2022

Tijdens de European Green City Awards kwam Winterswijk op de tweede plek, gedeeld met de Portugese stad Valongo. Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius, maakte de winnaars donderdagavond bekend tijdens de officiële prijsuitreiking. Deze werd live uitgezonden op diverse televisiezenders. De gemeente Winterwijk kan hierdoor rekenen op een geldbedrag van 200.000 Euro. Tallinn, de hoofdstad van Estland ging er vandoor met de eerste prijs.

De juryleden waren zeer onder de indruk van de inwoners van Winterswijk, die zich erg willen inzetten op duurzaamheid de komende jaren. Hun presentatie overtuigde de jury ervan dat Winterswijk echt wilt werken aan een groenere gemeente. Hoewel de stad maar 30,000 inwoners kent, willen deze allen werken aan een ecologische transitie waarin duurzaamheid en groene energie centraal staan.

Winterswijk

https://unsplash.com/photos/WsEAiVwGrwo

In totaal waren er 30 steden die deelnamen aan deze awards. Uiteindelijk bleven er slechts zes steden over, waarvan de finalisten werden geinterviewed door de internationale jury. De European Green Capital Award zet steden aan om groener en schoner te worden en hierdoor de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren.

Elk jaar kiest een jurypaneel van duurzaamheids-experts de steden uit die de beste plannen hebben op gebied van duurzaamheid. Vervolgens kijkt de Europese Commissie naar de haalbaarheid van deze plannen. Horst aan de Maas won eerder de European Green Capital Award in 2019.

Het komt een beetje als een verrassing dat een stad met maar 30,000 inwoners deze prestigieuze award wint. Zowel de burgermeester van Winterswijk, B.J.J. (Joris) Bengevoord en de inwoners van de stad zijn dan ook zeer tevreden. Hoewel het dus wel eens eerder is voorgekomen dat een Nederlandse stad deze prijs in de wacht sleept, hadden zij het niet verwacht. Wel zullen zij zich met zijn alleen gaan richten op de verbetering van groene- en ecologische concepten en deze samen met alle betrokken partijen realiseren.

Het Centrum Duurzaam Winterwijk is de centrale hub van alle kennis in de gemeente en wilt zich voornamelijk inzetten op energietransitie, klimaatadaptie, biodiversiteit, kringlopen en cultuurhistorie. Op deze manier willen zij dat de duurzaamheid van de stad voor alle inwoners zichtbaar wordt gemaakt. In dit centrum kunnen bewoners dan ook terecht met allerlei vragen omtrent duurzaamheid en vragen hoe zij hieraan een steentje kunnen bijdragen.

Woont u dus in Winterswijk en wilt u weten wat u kunt doen om de duurzaamheid in uw stad te verhogen? Dan kunt u contact opnemen met dit centrum. Mocht u niet in Winterswijk wonen maar toch willen weten wat Winterswijk aan duurzaamheid doet, dan bent u natuurlijk ook welkom en kunt u wellicht nog het een en ander leren qua duurzaamheid.
Dennis Clarke, een van de auteurs van Adviesjagers.nl bevestigt dat supermarkten steeds meer duurzame producten verkopen. Sterker nog, Clarke bevestigt dat 19% van alle producten in de supermarkt nu bestempeld kunnen worden als duurzaam.

‘’Ik vind het prachtig om te lezen dat steeds meer Nederlanders bewustere keuzes maken als het gaat om voeding. Op deze manier kunnen we onze kinderen stimuleren milieubewuster na te gaan denken en te handelen.’

 

One Response to Winterswijk wint European Green City Awards 2022

  • Maak van Winterswijk een Energiestad met Zonnedaken, Zonneparken met Natuur. Een Zonnepark produceert per hectare 1 miljoen kWh per jaar. productiegarantie 30 jaar. met de prijsexplosie stroom en gas inkomsten voor Winterswijk met productie schone stroom. huis zonder gas in 3 stappen. 1 Zonnedak. 2 Inductiekoken. 3 Warmtepomp 60 C aansluiten op bestaande CV radiatoren. Gaseraf, klaar is je huis zonder gas. Winterswijk Energiestad zonder gas.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign