Zo geef jij je meubels een nieuw leven

Ben je na enige tijd uitgekeken op die ene buffetkast of op de tv-meubel? Je kunt er dan voor kiezen om de meubels weg te brengen, te verkopen of weggooien. Maar wat dacht je van upcyclen? Een trend van nu en ook nog eens duurzaam. Upcyclen is namelijk vrij eenvoudig. Je geeft je oude meubelstuk een nieuw uiterlijk. Je kan er ook nog voor kiezen om het meubelstuk een nieuwe functie te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oude fruitkistjes, die je ophangt aan de wand. Zo creëer je een unieke wandmeubel. Ook is een design salontafel hier bijvoorbeeld bij uitstek voor geschikt.
Vaak denken we dat je creatief moet zijn voor upcyclen of dat dit veel tijd kost. Dit is echter niet zo. Je weet vaak zelf wel wat je wilt en hoe je het voor ogen hebt. Je kan een item makkelijk een nieuw uiterlijk geven door het te schilderen, te wrappen of het een nieuwe functie geven.

meubels

Meubels upcycle klaar maken

Voordat je begint aan het upcyclen is het belangrijk dat je het voorwerp eerst upcycle klaar maakt. Hoe doe je dat nou precies? Zorg er als eerste voor dat je alles goed hebt voorbereid en dat je alles wat je nodig hebt in huis hebt.

De voorbereiding

Je begint altijd met het helemaal kaal maken van het voorwerp. Schuur het meubelstuk dus goed op en zorg ervoor dat alle oude verf en laklagen zijn verwijderd. Vervolgens ga je het meubelstuk ontvetten. Vervolgens kan je gaan verven. Vaak wordt krijtverf het meest gebruikt, dit omdat de verf goed pakt op het voorwerp en je dus minder goed hoeft te schuren. Je kan natuurlijk ook kiezen voor hoogglans, zijdeglans of een matte verfsoort. Een matte uitstraling zorgt vaak voor een wat strakkere uitstraling, wil je toch dat het meubelstuk iets meer glanst, zoals een vintage hanglamp? Kies dan voor een hoogglans. Wil jij je vintage dressoir weer chique laten ogen? Maak dan gebruik van een goudkleurige verf of goudfolie.

Kwestie van doen!

Lijkt het jou ook super om meubelstukken te upcyclen? Gewoon doen! Vaak zijn we bang om iets anders te proberen. Maar wat kan er nu mis gaan? In het ergste geval pakt het toch niet zo mooi uit, en geef je het alsnog weer een ander kleurtje. Je meubels een tweede of een nieuw leven geven geeft niet alleen jou een goed gevoel. Het is ook nog eens duurzaam en goed voor ons milieu. Het scheelt je ook nog eens in de portemonnee want je hoeft geen nieuw meubelstuk aan te schaffen, echter alleen wat verfartikelen.

Goed om te weten

Let er wel op; niet alle meubels of materialen zijn geschikt om te upcyclen. Heb je bijvoorbeeld een kast van spaanplaat en wil je deze een nieuw leven geven? Kies er dan niet voor om deze te verven, dit pakt vaak niet mooi uit. Kijk dan naar andere mogelijkheden, zo kan je de kast misschien voorzien van nieuwe handgrepen of een andere achterwand. Wil je de kast wel een totaal ander uiterlijk geven? Kies er dan voor om behang te gebruiken of Decopatch-papier. Je kunt als jij je creatieve brein goed z’n werk laat doen, overal iets leuks van maken!

 

 

Geef een reactie