Zo vind je een duurzame winterjas in 2021

Winterjassen zijn niet erg gemakkelijk te vinden als het gaat om duurzaamheid. Daarom dragen veel mensen hun winterjas meerdere jaren. Dat kan prima, maar op een gegeven moment moet de winterjas toch vervangen worden. Bijvoorbeeld omdat de nodige slijtage te zien is en de jas niet meer beschermt tegen de verschillende weersinvloeden. In zo’n geval is het tijd voor iets nieuws. Maar dan blijkt: een duurzame winterjas is al snel aan de prijs en het is vaak niet mogelijk om precies te achterhalen hoe de jas gemaakt is. Maar het is wel mogelijk om op een aantal zaken te letten. Dit is de manier om een duurzame winterjas in 2021 te vinden.

winterjas

Zaken om op te letten

Een winterjas die eerlijk en duurzaam is, lijkt in eerste instantie fors aan de prijs. Driehonderd euro voor een winterjas lijkt heel normaal. Maar het is mogelijk om met een paar handige tips op de prijs te besparen. Er zijn in principe twee manieren om op een duurzame manier aan een winterjas te komen: door te letten op de materialen waar het product is van gemaakt, of door op zoek te gaan naar een tweedehands winterjas.

Het lijkt voor merken een grote investering om een duurzame winterjas voor 2021 te ontwerpen. Soms kan het betalen van de hoofdprijs toch het overwegen waard zijn. Zeker als je van plan bent deze vaak te dragen en er lang mee te doen. Op die manier vallen de prijzen wel mee. Maar wie deze prijzen niet kan of wil betalen, heeft alternatieven.

Ga op zoek naar een tweedehands jas

De eerste tip ligt redelijk voor de hand: kijk eens naar tweedehands jassen. Dat is een duurzame manier om een nieuwe jas te vinden. Veel kringloopwinkels hebben oude winterjassen in de rekken te hangen. En ook op internet zijn er genoeg manieren om er een te vinden. Dit zijn vooral mainstream merken tegen een lager tarief. Een duurzame winterjas is dus niet altijd gemaakt van duurzaam materiaal. Het is ook mogelijk om duurzaam bezig te zijn door te recyclen en een bestaande winterjas een nieuw leven te geven.

Vooral een mantel of donsjack is heel geschikt als duurzame keuze. Maar kijk wel goed naar de staat waarin een jas verkeert. Want als deze nauwelijks nog te dragen is, is de keuze uiteraard niet erg duurzaam. Vraag daarom altijd naar de afmetingen, pasvorm en gedetailleerde foto’s van eventuele gebreken.

Koop in het juiste seizoen

Begin op tijd met het zoeken van de duurzame winterjas voor 2021. Zo is het mogelijk te profiteren van de uitverkoop. Ook duurzame merken willen hun collectie van vorig jaar liquideren en dus gaat de prijs van zo’n jas omlaag. Koop daarom een duurzame jas die niet trendgevoelig is, maar die wel jarenlang mee zal gaan. Let dus niet alleen op het prijskaartje, maar kijk ook naar of je er wel blij mee bent. Duurzame merken vinden het vaak niet prettig om een collectie te moeten verliezen. Daarom bieden ze deze na een seizoen vaak tegen een gereduceerd tarief online aan.

Eerlijk materiaal

Ten slotte: een duurzame jas begint bij duurzaam materiaal. Wie het wel ziet zitten om iets meer te betalen voor een duurzame winterjas, of wie een duurzame winterjas van een vorig seizoen wil kopen, kan het beste letten op het materiaal en de manier waarop de jas geproduceerd is. Duurzaam betekent ook kiezen voor een eerlijk product. Niet alle merken gaan even vriendelijk met hun productiemedewerkers om. Oneerlijke merken zijn daarom niet duurzaam.

Daarom raden we aan om altijd te kiezen voor een winterjas van een ‘gewoon merk’, waarmee je lang kunt doen. Mocht je per se een duurzame winterjas willen die eerlijk geproduceerd is, dan is het slim om te kijken naar de materialen en hoe de jas geproduceerd is. Dit vergt wel enig uitzoekwerk, maar het is dan wel zeker dat de jas duurzaam is. Kijk ook naar de tijdloosheid en de kwaliteit van de jas. Hoe langer deze meegaat, des te duurzamer de keuze is. Kies bijvoorbeeld niet voor echt bont, want dat is niet diervriendelijk. Maar nepbont is dat natuurlijk wel. Het is ook slim om te kijken of een merk is aangesloten bij de Fair Wear Foundation.

Winterjas: wel duurzaam, niet fair

Als laatste strohalm is het mogelijk om te kiezen voor een winterjas die niet eerlijk geproduceerd is. Soms is duurzaamheid belangrijker dan de eerlijkheid van een jas. Het kan dus beter zijn om te kiezen voor een jas die je jarenlang gaat dragen, maar die oneerlijk geproduceerd is. Je zal de jas niet snel vervangen en op die manier kan het toch een redelijk duurzame keuze zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ‘conscious’ collectie. Dat betekent dat de jas niet fair is, maar wel duurzamer geproduceerd.

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign