Je dure energierekening verlagen met zonnepanelen? Wanneer je wel ruimte op je dak hebt, maar niet in je portemonnee, is huren een mooi alternatief. Door de stijgende energieprijzen is er momenteel een enorme run op PV-panelen. Een zonnesysteem bespaart stroom maar is tegelijk een flinke investering. Met de huur van zonnepanelen is volledig groene stroom voor iedereen bereikbaar!
Afbeelding rechtenvrij Pexels.com – Alt-tekst: Zonnepanelen huren
Een van de grootste stappen naar een nieuwe, duurzame toekomst is het uitbreiden van het aantal PV-panelen in Nederland. De belangstelling voor zonnepanelen gaat door de extreem hoge energieprijzen ‘door het dak’. En toch laten nog steeds veel huishoudens deze mogelijkheid liggen, terwijl dat helemaal niet nodig hoeft te zijn.
Een zonnesysteem is door de investering natuurlijk een grote stap. Voor de aankoop van bijvoorbeeld 12 PV-panelen moet je al gauw zo’n 5000 euro neerleggen. De uiteindelijke prijs hangt onder andere af van het type
zonnepaneel, de benodigde materialen en installatiekosten. Over het algemeen geldt dat hoe meer panelen je afneemt, hoe voordeliger het is. Maar wanneer jouw banksaldo deze investering niet toelaat, is het huren van een zonnesysteem een laagdrempelig alternatief!
Investeren of huren
De grootste verschillen tussen zonnepanelen kopen en huren zijn de investering en het eigendom. Bij de koop van een zonnesysteem, ben je in één keer het gehele bedrag kwijt maar wel eigenaar ervan. Wanneer je deze investering niet kan doen en er geen geld voor wilt lenen, dan kun je kiezen voor een maandelijks huurbedrag. Het zonnesysteem is dan niet van jou maar je kunt zo wél je eigen duurzame stroom opwekken.
De voordelen van zonnepanelen huren
Het afsluiten van een huurcontract voor zonnepanelen heeft voordelen voor zowel het milieu, de toekomst, als voor energierekening. Door huur kun je op kortere termijn een verduurzaming van je woning doorvoeren. Hierdoor wordt jouw uitstoot direct lager. Zo kun je ook zonder flink te investeren jouw steentje bijdragen aan een gezondere planeet.
Naast de lange termijn voordelen voor het milieu, heeft de verhuur van zonnepanelen een aantal financiële voordelen waar je op de korte termijn al profijt van hebt:
- Door de toevoer van duurzame stroom, worden je maandelijkse energielasten lager.
- Ook als je in een huurhuis woont, kun je zonnepanelen huren. Zonder te investeren in een huis dat niet jouw eigendom is.
- Je hebt een minder groot financieel risico bij schade dan bij gekochte zonnepanelen. Is er iets mis met de zonnepanelen? Dan komt de verhuurder van deze panelen langs om er naar te kijken.
Wat kost het huren van zonnepanelen?
Ieder huishouden is uniek, daarom is er eigenlijk geen standaard huurprijs van PV-panelen te noemen. Daarnaast verschillen de kosten per verhuurder door het soort kwaliteit van de panelen en materiaal, opbrengst en voorwaarden. Worden problemen met de zonnepanelen bijvoorbeeld kosteloos opgelost? Bij de meeste aanbieders kun je na tien of vijftien jaar het zonnestroomsysteem tegen een klein bedrag overnemen. Je betaalt daarna helemaal niets meer voor je duurzaam opgewekte energie.
Je kunt ook online een dakcheck doen, waarmee je een op maat gemaakt advies en prijsindicatie van een duurzaamheidsadviseur ontvangt. Let bij het uitzoeken van een verhuurder altijd op de ‘kleine lettertjes’ en eventuele clausules bij het afsluiten van een huurcontract. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Waar kan ik zonnepanelen huren?
Het huren van zonnepanelen is nog in opkomst, maar de mogelijkheden groeien. Eén van de aanbieders van huurcontracten is bijvoorbeeld Hallostroom. Hier kun je ook terecht voor een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Je betaalt een vaste lage huurprijs voor de complete huurperiode. Je zonnepanelen zijn daarbij vanaf de start verzekerd. Zo weet je precies waar je aan toe bent, zonder risico. Zeg jij ook hallo tegen duurzame stroom met zonnepanelen?
Dit is nou een mooi verhaal. En het is waar. Zonnepanelen leveren veel geld op. Huur of Koop. Inductiekoken met Zonnepanelen is een mooie combinatie. Koken met stroom van de Zon op Dak. Geen gas nodig. Keuken zonder gas. En met een hoge temperatuur Warmtepomp, LG Therma V of Vaillant aro Therm voor verwarming en warm water heb je een Energiehuis zonder gas. Ik heb al 10 jaar een Energiehuis zonder gas en ontvang geld op de Energierekening. Bedankt voor dit nieuws Hallostroom.
Jammer dat er niet even een vergelijking tussen huurkosten en besparing energiekosten wordt gemaakt. Al is het maar een indicatie