Duurzaam ondernemen is plannen en verdienen

Duurzaam ondernemen neemt een steeds belangrijke rol in, in onze maatschappij. Vooral de laatste jaren willen bedrijven en instanties zich duurzaam profileren/onderscheiden door kritisch te kijken naar alle betrokken processen.

Financieel gewin

Duurzaam ondernemen brengt geld op in plaats van dat het geld kost. Bedrijven ervaren positieve resultaten wanneer duurzaamheid wordt gecommuniceerd in de reclame-uitingen. Het succes van de sterke groei van de toepassing van duurzaamheid komt in de eerste plaats door het financieel gewin. Voor de echte ondernemer is dit het meest belangrijk.

duurzaam

Sympathie

Op de tweede plaats volgt het effect “sympathie”. Daarmee onderscheidt de duurzame ondernemer zich positief ten opzichte van de niet-duurzame ondernemer. Klanten en afnemers ervaren een grotere betrokkenheid bij bijvoorbeeld het milieu, de omgeving of de gezondheid. En wanneer het product of de dienst ook nog eens voor hetzelfde bedrag, of zelfs iets voordeliger kan worden aangeboden, is de keuze snel gemaakt!

Vervang duurzaam

Het heeft veel voeten in de aarde om een bestaande onderneming te verduurzamen. Het is zaak te zorgen voor een goed en helder plan. De meeste bedrijven of instanties maken deze opzet met een gespecialiseerd bedrijf. Het is de kunst duurzaamheid toe te passen en tevens, onderaan de streep, geld te besparen. De grootste besparing valt te behalen in het vervangen van bijvoorbeeld apparatuur, verlichting, wagenpark, voor duurzame zaken, wanneer deze aan vervanging toe zijn.

Durf duurzaamheid te starten in je onderneming

Positief profileren

Ook kan een directe investering, op termijn, veel geld besparen of zelfs opleveren. Denk hierbij aan zonnepanelen, aardwarmte, isolatie en energiezuinige machinerie. U kunt zich met al deze verbeteringen direct positief profileren.

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen doet u niet alleen. Betrek vooral uw personeel, toeleveranciers maar ook uw klanten/afnemers bij het hele proces. Wanneer iedereen het belang van dit doel ziet en begrijpt, zult u zien dat veel betrokkenen met de meest creatieve ideeën komen. Door dit consequent toe te passen zal uw onderneming zich positief blijven onderscheiden van uw concurrenten!

(Tekst: Wim Sabel, initiatiefnemer en eigenaar Duurzaam Actueel)

 

Geef een reactie