5 tips om het sfeervol te maken in uw interieur

U kunt een stijlvolle interieurstijl hebben, maar als het niet sfeervol is dan ontbreekt de gezelligheid. Een sfeervolle stijl moet u creëren en dit kan op diverse wijzen. Daarom 5 tips hoe u meer sfeer in uw woonkamer en overige ruimtes kunt creëren.

1. Gebruik warme kleuren

Het kleurgebruik speelt een essentiële rol voor een sfeervolle woonkamer. Gezelligheid wordt gekenmerkt door sobere en soms donkere kleuren. Warme kleuren kunt u op diverse manieren terug laten komen. Dit kan door de wanden van een bepaalde kleur te voorzien met verf of behang, maar een warme kleur kan ook in de meubels zitten. Warme kleuren zijn onder andere donkerrood, oranje, okergeel en bruin. U kunt deze kleuren afwisselen met basiskleuren, zoals wit en grijs. Om toch een variatie in verschillende kleuren te krijgen, kunt u ook pastelkleuren gebruiken.

kleine inbouwspots

2. Warme verlichting

Ook verlichting is een belangrijk onderdeel om sfeer te creëren. Belangrijk is het om niet te felle en ongezellige verlichting te gebruiken. Een tl-buis is daarom nooit aan te raden, want dit is ronduit sfeerloos. Gebruik daarom gedimd licht of zorg voor een lampenkap dat fel licht dimt en het licht sfeervol maakt. Een verzameling kleine lampjes is bij uitstek sfeervol. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld kleine inbouwspots gebruiken die zowel sfeervol en stijlvol zijn.

3. Gordijnen

Vooral als uw ruimte veel raampartijen heeft, dan is het ’s avonds lastiger om gezelligheid te creëren doordat u tegen zwarte en glanzende vlakken aankijkt. U kunt raambekleding voor uw ramen hangen, zoals rolgordijnen, maar dit is lang niet zo sfeervol als echte stoffen gordijnen. Gordijnen zijn ultieme sfeerbepalers die uw kale raampartijen mooi afkleden. Gebruik ook voor gordijnen warme kleuren en werk niet teveel met drukke motieven.

4. Woonaccessoires

Accessoires die u ter decoratie in uw woonkamer zet kunnen sfeervol zijn. Denkt u aan een mooie vaas, kussens, kandelaars met mooie kaarsen of een beeldhouwwerk. Ook een mooi schilderij kan sfeerbepalend zijn. Helemaal als u hierboven gebruik maakt van een schilderijlampje. Met accessoires moet u wel een balans vinden in het vinden van de hoeveelheid accessoires, anders kan dit rommelig overkomen.

5. Open haard of kachel

Heeft uw woning een open haard? Dan heeft u één van de beste methodes om sfeer te creëren. U profiteert dan van een gezellig haardvuur. Een vlammenspel is gezellig en sfeervol en ook de geur van verband hout zorgt voor gezelligheid. Heeft u geen open haard? Dan kunt u een kachel plaatsen. Gaskachels en zelfs elektrische kachels zijn tegenwoordig voorzien van een natuurgetrouw vlammenspel.

inbouwspots, plafondspots en railverlichting

 

One Response to 5 tips om het sfeervol te maken in uw interieur

  • Interessant artikel over het sfeervol maken van het interieur. In veel van de tips kan ik me wel vinden. Stoffen en indirect licht zijn ook mijn strategieën voor het creëren van sfeer in de woonomgeving. Ik maak een kanttekening bij het inderdaad zeer romantische haardvuur: daarvan moet je je altijd afvragen of het werkelijk duurzaam is.

Geef een reactie