5 tips voor een milieuvriendelijke tuin

De meeste mensen in Nederland wonen in steden, waar natuurlijk relatief minder groen te vinden is. Maar ook in de stad kun je jouw tuin groener en milieuvriendelijker maken. Door een paar kleine aanpassingen zorg je er bijvoorbeeld voor dat er meer dieren in de tuin komen. Dit draagt bij aan een grotere biodiversiteit. We geven jou 5 tips wat je kunt doen om jouw tuin groener en milieuvriendelijker te maken.

tuin

1. Maak zelf een bijenhotel in je tuin

Je ziet ze regelmatig langs de kant van de weg, een bijenhotel. Omdat bijen vaak moeite hebben om een goede plek te vinden om te leven, zijn er steeds meer bijenhotels bijgekomen. Je kunt een bijenhotel online bestellen, maar je kunt ook vrij eenvoudig zelf een bijenhotel maken. Een bijenhotel maak je het beste met hout van een eikenboom, beuk of esdoorn. Door holtes en spleten te maken in het hout zorg je ervoor dat het insecten aantrekt. Met wat dennenappels, riet en leem creëer je in korte tijd je eigen bijenhotel. Een beetje speuren op het internet helpt je met de exacte benodigdheden.

2. Vang je eigen regenwater op

Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 1000 liter water nodig om de tuin te besproeien in droge periodes. Het water kun je uit de kraan halen, maar je kunt hier beter regenwater voor gebruiken. Dit is een stuk duurzamer en de planten vinden regenwater ook veel fijner. Dus plaats een regenton onder je dakgoot en bespaar veel euro’s en veel water.

3. Verduurzaam het terras

Hoe klein of groot je tuin ook is, de meeste mensen hebben wel een terras in de tuin. Ook dit stukje tuin kun je met een paar simpele aanpassingen duurzamer maken. Kies bijvoorbeeld voor een tuinmeubel die gemaakt is van FSC gecertifieerd hout, gebruik een natuurlijke ondergrond van bijvoorbeeld gerecyclede stenen en maak het duurzame terras af met Solero Parasols of een Solero Fratello, producten waarvan het frame en het doek van volledig recyclebaar zijn.

4. Wilde tuin

Je kunt jouw tuin ook wat wilder maken. Door bijvoorbeeld meer onkruid toe te laten in je tuin, minder stenen te gebruiken en wat oude takken in de tuin te leggen. Dit trekt meer insecten en schimmels aan, waardoor er meer leven in de tuin komt. Het onderhoud van een wilde tuin is vaak ook minder intensief dan een strakke tuin.

5. Vogels in je tuin

In ieder seizoen kun je vogels helpen en ervoor zorgen dat ze meer in je tuin komen. In de winter en herfst door bijvoorbeeld vetbolletjes op te hangen of een vogelhuisje met vogelvoer neer te zetten. In de zomer en lente kun je extra drinkwaterbakjes in de tuin zetten, waardoor de vogels voldoende drinkwater hebben. Vogels vinden regenwater het lekkerst.

We hopen dat je met deze tips jouw tuin nog groener kan maken. Waardoor je zowel planten als dieren aan een betere leef- en groeiomgeving helpt.

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign