Aanpassen collegetijden haalt studenten uit de spits

Het aanpassen van de collegetijden van de Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen en ROC Nijmegen haalt studenten uit de spits. Het aantal reizigers in de trein om 08.15 uur daalde met gemiddeld 22%. In de bus daalde het aantal met 10% en op de fiets met 5%. De snelheid met de auto op de drukste toegangsweg naar de Nijmeegse campus met 5 km per uur toe en de wachttijd voor de verkeerslichten nam met 8,5% af. Veelbelovende resultaten van een gezamenlijke aanpak.

collegetijden

Aanpassen collegetijden is druk spits verminderen

Om de drukte tijdens de ochtendspits te verminderen, wijzigden de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit vanaf het studiejaar 2018-2019 de aanvang van de lessen met een kwartier. De universiteit begint een kwartier eerder om 8.30 uur, de hogeschool start een kwartier later om 9 uur. De eerste lessen van het ROC in Nijmegen blijven om 8.30 uur starten.

Uitdaging voor onderwijsinstellingen én werkgevers

Gedeputeerde mobiliteit Conny Bieze: ‘Grote succesfactor van de aanpak is dat we het samen doen. Steeds meer mensen reizen dagelijks naar school en werk en over steeds grotere afstanden. We willen ervoor zorgen dat mensen dit vlot en veilig kunnen doen én we moeten voldoen aan de klimaatdoelen. Als minder mensen tegelijk op reis gaan dan staan we minder stil op de weg en zijn de bussen en treinen minder vol. Dat laat dit project zien. Ik daag andere hogescholen en universiteiten én werkgevers uit om deze aanpak te volgen.’

Projectgroep Duurzaam Bereikbaar Heyendaal

Het wijzigen van de collegetijden is een initiatief van de projectgroep Duurzaam Bereikbaar Heyendaal. Deze is in 2016 ontstaan met als doel de campus duurzaam bereikbaar te houden en uiteindelijk CO2-neutraal te krijgen. De projectgroep bestaat uit Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ROC, Radboudumc, provincie Gelderland, Ministerie I&W, ARRIVA, NS, Connexxion, gemeente Nijmegen en studentenvakbond AKKU. Naast de projectgroep is er ook een bestuurlijk overleg met de gedeputeerde, wethouder en directies van de betrokken instellingen en ov-bedrijven.

Andere plannen

De projectgroep werkt aan nog meer plannen. Bijvoorbeeld voor het aanleveren van goederen op één centraal adres op de campus van waaruit per elektrisch voertuig over de campuslocaties verspreid wordt. Conny Bieze: ‘We moeten op allerlei manieren slimmer worden. Dat is mobiliteit van de toekomst.’

Bron: www.gelderland.nl

 

Geef een reactie