Het Friese Hebaijum heeft de primeur van de eerste Buurtmolen in Nederland. De Buurtmolen, een initiatief van energieleverancier Qurrent en windmolenfabrikant EWT, is zondag 11 maart officieel geopend door buurtbewoners in Herbaijum, Friesland. Het project toont aan dat groene energie uit windenergie op land door omwonenden wordt omarmd. In totaal 460 huishoudens uit de buurt participeren direct in de windmolen zonder enige investering en profiteren vanaf vandaag van het laagste stroomtarief van Nederland. Volledig groene energie uit eigen buurt.
Groene energie uit windenergie op land door omwonenden omarmd. Foto via qurrent.nl
Kleine, stillere windmolen
De Buurtmolen is een kleine, stillere windmolen die stroom opwekt voor de buurt. Deelnemers in het postcodegebied van de Buurtmolen én de omliggende postcodegebieden zijn 15 jaar vrijgesteld van energiebelasting en zijn automatisch mede-eigenaar geworden. De financiering is mogelijk gemaakt door 214 crowdfunders en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy.
Windenergie op land zonder weerstand omgeving
De bewoners van Herbaijum zijn trots en blij met de primeur van de Buurtmolen. Ook Michiel Schrier van Gedeputeerde Staten van Friesland ziet in het project een voorbeeld voor andere gemeenten: “Wij moedigen dorpen en gemeentes aan te werken aan een duurzame energievoorziening voor henzelf. Uiteraard passend binnen de regels die we daarvoor in Fryslân hebben. De molen in Herbaijum is een prachtig voorbeeld van hoe een dorp een nieuwe windmolen kan realiseren waar ook nog eens meer dan 400 adressen van meeprofiteren. Zo kan het”, aldus Michiel Schrier van Gedeputeerde Staten van Friesland.
Buurtmolen is het antwoord op versnelling energietransitie
Deelnemers profiteren jaarlijks gemiddeld van zo’n 200 euro voordeel per huishouden, zonder enige investering. Isabelle Spindler, algemeen directeur Qurrent: ‘’Het is de eerste keer dat de postcoderoosregeling op zo’n grote schaal wordt toegepast voor een windproject op land. Dit project vormt het bewijs dat het wél mogelijk is een windmolen op land neer te zetten die door buurtbewoners wordt omarmd.100% Nederlandse groene energie, toegankelijk voor alle inkomens, zonder investering. Ik roep iedereen op om in elke gemeente een buurtmolen te plaatsen. We moeten stoppen met praten en gaan DOEN!’’
Slimme toepassing van duurzame windenergie
“Als Nederlandse windturbine fabrikant is EWT trots een bijdrage te kunnen leveren aan de energietransitie. Met de Buurtmolen laten we zien dat door een slimme toepassing van duurzame windenergie het mogelijk is om kosten van conventionele fossiele energie te verslaan én duurzaamheid tastbaar te maken voor de eindgebruiker.” aldus Michiel Fornier, directiesecretaris EWT.
Bron: www.qurrent.nl