Als eerste in de wereld naar zero-emissie vervoer voor hotelgasten

Zero-emissie: de gemeente Haarlemmermeer, Amsterdam Airport Schiphol en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Haarlemmermeer (ook vertegenwoordiger van de samenwerkende airport hotels) hebben het voornemen uitgesproken om een nieuw airport-hotel- shuttlebus-systeem op te zetten zonder schadelijke uitstoot. Dit nieuwe transportsysteem – met gezamenlijk elektrisch vervoer tussen de airport hotels in Haarlemmermeer en de luchthaven Schiphol – draagt bij aan een verbeterde service voor de hotelgast en tegelijk aan de leefbaarheid en verduurzaming van Haarlemmermeer en Schiphol. Om met de organisatie van dit systeem te kunnen starten, zijn in een intentieverklaring afspraken gemaakt over het plan van aanpak rondom de realisatie ervan.

zero-emissie

De ondertekenaars van de intentieverklaring. Van links naar rechts: Birgit Otto, John Nieuwland en Marja Ruigrok. Foto via haarlemmermeergemeente.nl

Verbeterde dienstverlening en verbeterde lokale luchtkwaliteit

De airport-hotels gaan de komende jaren over van een eigen shuttledienst met dieselbussen naar een gezamenlijke shuttledienst met elektrische bussen. Medio 2024 moet het systeem volledig operationeel zijn. Dit nieuwe systeem – wat nog nergens ter wereld wordt ingezet – is efficiënt, economisch beheersbaar en duurzaam. Zo zorgt het voor een verbetering van de dienstverlening aan hotelgasten en passagiers. Daarnaast vermindert de verkeers- en parkeerdruk in Haarlemmermeer en Schiphol én neemt de uitstoot af. De lokale luchtkwaliteit verbetert bij invoering van dit systeem door de inzet van minder shuttles en door het gebruik van uitstootvrij vervoer. Wethouder Marja Ruigrok van Verkeer en Vervoer is blij met de plannen:

Zero-emissie

“Wat een geweldig initiatief! Als eerste in de wereld zetten we samen de stap naar zero-emissie vervoer voor alle hotelgasten. Weg met die vervuilende dieselbussen. Beter kan niet!”

Wanneer dit systeem volledig is gerealiseerd kunnen naar verwachting dagelijks 10.000 vervuilende kilometers worden bespaard. Dat is gelijk aan dagelijks twee keer heen en weer naar Moskou. Per maand scheelt dit ruim de omtrek van de aarde (40.000 kilometer) aan vervuilende kilometers. In termen van CO2 is dit een besparing tot 1.900 ton CO2 op jaarbasis.

Intentieverklaring

KHN Haarlemmermeer, Amsterdam Airport Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer hebben in een intentieverklaring o.a. afspraken gemaakt over:

  • het realiseren van een uitstootvrij airport hotel shuttlebus systeem
  • de gezamenlijke inspanningen die nodig zijn om te komen tot een gecombineerd systeem voor duurzaam vervoer
  • het inzicht krijgen in de ontwikkeling van de vraag vanuit de airport hotels en de algemene hotels op de middellange tot lange termijn, zodat zij eventueel op een later moment kunnen aansluiten bij het project.

De intentieverklaring werd ondertekend op 21 november door John Nieuwland, voorzitter van KHN Haarlemmermeer, Birgit Otto, Chief Operations Officer van Amsterdam Airport Schiphol en wethouder Marja Ruigrok namens de gemeente Haarlemmermeer.

Bron: haarlemmermeergemeente.nl

 

One Response to Als eerste in de wereld naar zero-emissie vervoer voor hotelgasten

  • Zero Emissie moet standaard worden. Taxi, bus, auto, dienstauto, leaseauto. laden met lokale Zonneparken met Laadstation. dat is emissievrij en daar is veel geld mee te verdienen.

Geef een antwoord

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign