Alternatieven voor plastic koffiebekers

De ban van plastic wordt steeds groter. Vanaf 2021 is het verboden om plastic producten te verkopen die eenmalig gebruikt kunnen worden. De wetgeving die dit verbiedt, wordt de Single Use Plastic-directive (SUP-directive) genoemd. Onder andere plastic koffiebekers, plastic rietjes maar ook plastic wattenstaafjes vallen onder deze directive. Fabrikanten zijn met man en macht bezig om alternatieven te zoeken voor dit soort producten. Maar wat is nu een goed alternatief voor plastic koffiebekers?

koffiebekers

Koffiebekers van karton én plastic?

Een vervanger voor veel plastic is karton. Karton is zeer geschikt omdat het karton veel vormen aan kan nemen. Helaas is het toch heel moeilijk om plastic volledig uit te bannen, zoals bijvoorbeeld bij koffiebekers. De meeste bestaan op dit moment uit plastic en anno 2019 is dit gewoon niet meer gewenst. Het past dit niet meer in de duurzaamheidsstrategie van de meeste bedrijven.

Om een koffiebeker waterdicht te maken moet er een coating aan de binnenkant worden aangebracht en verwarmd worden. Deze coating smelt dan samen met het karton. In de oplossingen zoals deze nu beschikbaar zijn, is er eigenlijk altijd een kunststof nodig.

De coating is onmisbaar

Voor kartonnen koffiebekers zijn verschillende soorten coatings beschikbaar. Hierbij moet je denken aan een Polyethyleen Coating (PE), Polylactide (PLA), Green PE en bekers van bijvoorbeeld bamboe. Ieder product heeft zijn eigen voor en nadelen. Al deze voorbeelden hebben de overeenkomst dat er een kunststof in zit. Het is dus ook een illusie om te denken dat deze koffiebekers “oplossen” in het milieu. Dit is namelijk niet het geval.

Als we kijken naar een PE coating, is dit product hoofdzakelijk gemaakt van aardolie. Dit is meteen het grootste nadeel. Echter, het grootste voordeel van deze coating is dat het goed “gescheiden” van het karton kan worden. De PE én het karton kunnen dan weer hergebruikt worden voor andere producten. Dit in tegenstelling tot PLA dat van maïs wordt gemaakt. PLA kan industrieel gecomposteerd worden, maar het product dat overblijft is waardeloos omdat het daarna niet meer in een ander product gebruikt kan worden. Green PE bevat nog minder aardolie, de helft ten opzichte van standaard PE. Dit product is ook goed te recyclen maar is in productie duurder ten opzichte van standaard PE.

Is bamboe dan zo goed?

Van bamboe koffiebekers wordt door fabrikanten geclaimd dat het nog duurzamer is dan karton met PE coating. Dit is een misvatting. Bij de productie van bamboe bekers worden de vezels namelijk dusdanig klein gemaakt (bijna poedervorm). Van dit poeder wordt gemengt met een hars waardoor het de stevigheid krijgt. Dit product is absoluut niet te recyclen waardoor dit product absoluut geen meerwaarde heeft. Het ziet er voornamelijk erg milieuvriendelijk uit waardoor het aan populariteit wint.

Ieder alternatief voor plastic koffiebekers heeft voor en nadelen. Er is op dit moment geen alternatieve coating beschikbaar zonder nadelen. Wil je je bekers een 2e leven geven, zul je ze apart moeten inzamelen. Kies je ervoor om de bekers niet in te zamelen, maak dan een keuze voor koffiebeker met de minste impact op het milieu.

Voorbeeld van zomaar een koffiebeker met de minste impact op het milieu.

 

Geef een reactie