Bestaande woningbouw aardgasvrij met hoge temperatuur warmtepompsysteem

Bestaande woningbouw: Vattenfall en Feenstra testen een nieuw hoge temperatuur warmtepompsysteem dat de traditionele cv-ketel vervangt zonder noodzaak voor aanvullende maatregelen aan afgiftesysteem en isolatie. Met het warmtepompsysteem voor de bestaande bouw kan een woning in één keer fossielvrij gemaakt worden en biedt Vattenfall een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Cindy Kroon, directeur Klanten van Vattenfall, “het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad wordt op deze manier haalbaar en betaalbaar en brengt fossielvrij leven een grote stap dichterbij.”

woningbouw

Bestaande woningbouw aardgasvrij met hoge temperatuur warmtepompsysteem. Foto via vattenfall.nl

Innovatieve all-electric warmtepompsysteem

Het innovatieve all-electric warmtepompsysteem werd gezamenlijk ontwikkeld door Vattenfall, Feenstra, DENSO en SOLVIS en maakt gebruik van een hoge temperatuur CO2 warmtepomp en een gelaagd buffervat met temperatuur onafhankelijke instroomvoorziening. Alle onderdelen van het systeem zijn door de betrokken partijen specifiek voor deze toepassing gemodificeerd en geïntegreerd tot een robuust geheel dat efficiënt de temperatuur van 70 tot 90 graden levert die nodig is voor traditionele verwarmingssystemen met radiatoren. Het systeem is geschikt voor woningen met een basislast van maximaal 6kW en een piekvermogen tot 11kW. Ongeveer de helft van de bestaande eengezinswoningen valt in deze categorie.

Hoge aanvoertemperatuur én een hoog piekvermogen

De meeste normale warmtepompen bereiken hun hoogste efficiëntie als ze een lage temperatuur van rond de 35 graden leveren. Met zulke lage temperaturen is een woning niet te verwarmen met de bestaande radiatoren en is bijvoorbeeld het aanleggen van vloerverwarming vereist. Ook kunnen de huidige lage- en midden temperatuur warmtepompen niet snel genoeg een grote hoeveelheid vermogen leveren om een afgekoelde woning weer op temperatuur te brengen. Dit maakt het noodzakelijk de woning extra goed te isoleren zodat deze niet snel afkoelt. Het nieuwe warmtepompsysteem kent deze beperkingen niet. Door de combinatie van een hoge aanvoertemperatuur én een hoog piekvermogen is het mogelijk om cv-ketels in de bestaande bouw eenvoudig te vervangen zonder noodzaak voor vloerverwarming of extra isolatie aan het huis.

woningbouw 2

Bestaande woningbouw aardgasvrij met hoge temperatuur warmtepompsysteem. Foto via vattenfall.nl

De hoge temperaturen van het nieuwe warmtepompsysteem worden mogelijk door gebruik te maken van het natuurlijke koudemiddel CO2 . Met een Global Warming Potential van 1 is dit bovendien het meest klimaatvriendelijke koudemiddel dat momenteel beschikbaar is.De gebruikte buffer fungeert als warmtebatterij die zowel wordt ingezet voor het leveren van warmte aan de radiatoren als voor het maken van warm tapwater. Het tapwater wordt net als in meeste cv-ketels instantaan en legionellaveilig gemaakt via een geïntegreerd tapwaterstation. Een boiler is dus niet nodig.

Focus op bestaande woningbouw

In een pilot wordt het systeem gedurende een jaar in 20 verschillende huurwoningen getest. Hierbij ligt de focus op de inpassing van het systeem in een bestaande woning, de comfortbeleving van de bewoners en de efficiency van het systeem. Als de tussentijdse resultaten van de pilot positief zijn, wordt verwacht dat de eerste productiemodellen van het systeem eind 2020 geleverd worden. Initieel zullen deze beschikbaar zijn voor projecten bij woningcorporaties. In de tweede helft van 2021 komt het systeem beschikbaar voor particuliere woningeigenaren.

woningbouw 3

Bestaande woningbouw aardgasvrij met hoge temperatuur warmtepompsysteem. Foto via vattenfall.nl

Over Vattenfall

Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame energieproductie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.

Over Feenstra

Feenstra is sinds 1947 actief. Met meer dan 1.500 medewerkers beheert, verzorgt en onderhoudt Feenstra een sterke klantenbasis die bestaat uit meer dan 800.000 Nederlandse huishoudens, met name individuen en woningcorporaties. Hierbij is Feenstra actief op zoek naar bewezen oplossingen waarin duurzaam en comfortabel wonen een rol spelen. Met het uitgebreide netwerk aan vestigingen heeft Feenstra een dienstverlening die 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor haar klanten klaar staat. Overal in Nederland.

Over DENSO

DENSO is een wereldwijde mobiliteitsleverancier van geavanceerde technologie en componenten voor vrijwel elk automerk en -model op de weg. Met het hoofdkantoor in Japan en een jaaromzet van € 44 miljard, investeert DENSO in zijn 211 vestigingen in 35 landen om de toekomst van mobiliteit vorm te geven.

Over SOLVIS

SOLVIS is een technologisch toonaangevende fabrikant van hybride verwarmingssystemen op de Europese markt. Onze kracht als dienstverlener voor de installatiesector is het ontwikkelen en produceren van toekomstgerichte en generatie overschrijdende verwarmingssystemen in onze fabriek. De basis hiervoor wordt gevormd door onze medewerkers die met hun eigenheid en ideeën consequent en gepassioneerd werken aan het doel om de best mogelijke oplossingen te bieden.

Dit project wordt begeleid door onze verkooppartner SOLVIS Nederland BV, die een stevig en waardevol aandeel heeft in het Solvis-netwerk.

Bron: vattenfall.nl

 

One Response to Bestaande woningbouw aardgasvrij met hoge temperatuur warmtepompsysteem

  • Hoge Temperatuur Warmtepomp is ideaal voor verwarming en warm water. elke woning geschikt.
    goedkoop woning zonder gas, met Zonnepanelen op het dak en Inductiekoken. Laadpaal en EV. Energiehuizen zonder gas worden Energiewijken zonder gas. ik heb sinds 2012 Hoge Temperatuur Warmtepomp, Energiehuis zonder gas is van 1905, Zonnepanelen, Inductiekoken, Laadpaal en EV.
    De oplossing voor de Energietransitie. dit is Breaking News Duurzaam Actueel.

Geef een antwoord

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign