Blockchain zorgt voor duurzamere supermarkten

In 2009 werd bitcoin gelanceerd, en in de jaren die erna volgden was iedereen gefascineerd door de koers van bitcoin. Dat is ook niet gek, de prijs steeg van niets naar 20.000 dollar op het toppunt. Maar bitcoin bracht ook blockchain naar het grotere publiek, en deze techniek kan voor veel sectoren iets betekenen. Zo helpt blockchain bijvoorbeeld met het duurzamer maken van de logistieke keten.

Blockchain

Een gedeeld logboek

Maar eerst: wat is blockchain eigenlijk? Blockchain is in eerste instantie ontwikkeld voor cryptocurrency transacties, maar het kan ook worden gebruikt voor andere doeleinden.

Eigenlijk is blockchain niets meer dan een openbaar digitaal logboek. Een logboek die elke verandering bijhoudt. De informatie van een blockchain wordt opgeslagen in blokken, die chronologisch met elkaar verbonden zijn.

Een ander belangrijke eigenschap is dat een blockchain gedeeld wordt, de informatie wordt niet opgeslagen op één centrale plek. De blockchain is voor meerdere partijen in te zien en te bewerken.

Dit zorgt ervoor dat een blockchain veel meer gebruikstoepassingen kan hebben. In de praktijk wordt blockchain nu bijvoorbeeld gebruikt om meer inzicht te krijgen in de logistieke keten van voedingsmiddelen. Elke stap, van boerderij tot aan eindproduct, kan worden vastgelegd in een blockchain.

Voedselverspilling tegengaan

De blockchain kan daarmee supermarkten verduurzamen, door voedselverspilling tegen te gaan. Dat legt Guy Yehiav uit in een blog, hij is manager bij Zebra Prescriptive Analytics.

Yehiav noemt daarin een hypothetische situatie. Stel dat een vleesverpakker spek terugroept, omdat de allergenen niet goed vermeld zijn. Normaal gesproken haalt de supermarkt dan al het spek uit de schappen, in afwachting van een lijst met specifieke producten die moeten worden teruggehaald. In de tussentijd verloopt de houdbaarheidsdatum van het spek.

Maar met blockchain kan dat opgelost worden. De supermarkt kan de verschillende producten scannen, om direct te kunnen zien welke eenheden afkomstig zijn van de fabriek die bij de terugroepactie betrokken was. In dat geval hoeft niet al het spek uit de supermarkt gehaald worden en is het afval minimaal. Een stuk duurzamer dus!

Chinese tak van Walmart maakt al gebruik van blockchain

Blockchain klinkt voor velen als toekomstmuziek, maar deze toepassing is al beschikbaar. Blockchainproject VeChain is de grootste partij die aan dit project werkt. De Chinese tak van Walmart maakt al gebruik van de technologie van VeChain om de transparantie in de logistieke keten te verbeteren. Het doel van deze samenwerking is tweeledig, aan de ene kant kan Walmart hiermee de supermarkten duurzamer maken, en aan de andere kant kunnen zij hiermee het consumentenvertrouwen terugwinnen. Eerder waren er namelijk schandalen rondom de voedselveiligheid van de Chinese tak van Walmart.

 

 

Geef een reactie